NavMenu

Sastanak ne mora da trpi zbog pandemije - Ovo su besplatni alati za video konferenciju

Izvor: eKapija Utorak, 21.04.2020. 13:28
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Tumisu)
Suočavanjem sa pandemijom Covid-19 virusa, način poslovanja u čitavom svijetu se promijenio. Većina virusom pogođenih država potencira socijalno distanciranje i smanjivanje fizičkih kontakata. U skladu s tim, većina kompanija je počela uvoditi u svoju praksu rad na daljinu svojih zaposlenika.

Kao primarni cilj, kompanijama se postavio izazov rješenja produktivnosti zaposlenih u ovakvom načinu rada. Kako bi ispunili taj cilj, potrebno je koristiti softver za video komunikaciju kao i softver za saradnju članova jedne institucije/tima. Korištenjem ovakvih rješenja povećavamo fleksibilnost rada zaposlenih i samim tim prevazilazimo ograničenja u današnjim uslovima rada.

U skladu sa sve više zahtjeva privrednih društava, Područna privredna komora Banja Luka je pripremila članak koji se bavi predstavljanjem 4 popularna, besplatna alata za video konferenciju : Zoom Meeting, Skype, Google Hangouts i Cisco Webex Meetings

Zoom Meeting

Zoom Meeting je dostupan za više platformi (između ostalih i Windows i Android) te postoje besplatni i plaćeni paketi usluge. Ono što je bitno naglasiti je činjenica da besplatni paket usluge omogućava video sastanke ili konferencije sa više učesnika i to do 100 učesnika. Postoji ograničenje od 40 minuta trajanja video poziva i ono je aktivno samo u slučaju učešća tri ili više učesnika.

Ovaj alat takođe sadrži i osobine alata za saradnju između učesnika jer podržava dijeljenja aplikacija i desktopa, pisanje po tabli (whiteboard) kao i snimanje samih sastanaka u različitim video formatima. Nivo zaštite podataka je visok što podrazumijeva da je enkripcijom zaštićen kako sam razgovor tako i dijeljeni dokumenti tokom razgovora.

Skype

Skype predstavlja poznato ime u komunikaciji. Ono što je nepoznato je da je Skype do prije nekoliko godina naplaćivao Skype konferencijske sastanke ali je ta praksa ukinuta tako da je konferencijska veza do 50 učesnika danas besplatna.

Takođe, bitna stvar za jednostavno korištenje Skype-a za komunikaciju je i činjenica da se može koristiti kroz web pregledač te da učesnici direktno pristupaju, bez aplikacije, kroz poziv upućen preko email adrese.

Postoji i opcija dijeljenja ekrana i snimanja razgovora a ukoliko želite podršku za razgovor do 250 ljudi, integraciju sa Office paketom kao i veći nivo sigurnosti, moguće je platiti Skype for Business.

Google Hangouts

Google, pored mnogobrojnih servisa i alata, posjeduje i veoma popularne alate za komunikaciju. Jedan od alata koji se pokazao interesantnim za korištenje je i Google Hangouts. On predstavlja prilično jednostavan alat koji podržava komunikaciju (chat ali ne i video) za do 150 učesnika. Video komunikacija je podržana do 10 učesnika. Generalno gledajući, ovaj alat nema mnogo opcija ali je veoma pogodan zbog jednostavne postavke i korištenja. Iz svega navedenog se može zaključiti da je ovo rješenje pogodno za manje sastanke na bilo kojem uređaju, bio to desktop računar ili mobilni uređaj.

Cisco Webex Meetings

Za osobe koje su na bilo koje način vezane za IKT, Cisco predstavlja poznato i respektabilno ime i kao takvo stvara velika očekivanja od ovog alata. Slobodno se može reći da to ovaj alat i isporučuje. Potrebno je naglasiti da će, iako postoje mnoge različiti platni planovi, besplatna varijanta (plan) kod korištenja ovog softvera zadovoljiti većinu potreba poslovanja manjeg privrednog društva.

Kada registrujete svoj nalog na Cisco Webex Meetings, dobijate vaš lični URL (web adresu) koji koristite kako za konferenciju tako i za pristup snimljenim sadržajima kao i pravljenje rasporeda za buduće konferencije.

Kao i prethodni alati, i Webex Meetings ima mogućnost korištenja kroz web pregledač direktno ili instaliranjem pogodne aplikacije za svaki operativni sistem. Iskustva pokazuju da je ipak korištenje kroz desktop aplikaciju fluidnije i lakše za korisnike.

Imajući u vidu ogromno iskustvo Cisco brenda, nije začuđujuće da je mrežna podrška i znanje ugrađeno u ovo rješenje kao i sama bezbjednost na jednom zaista visokom nivou. Besplatan paket donosi i 1 GB Cloud skladišta gdje možete pohraniti snimke svih svojih sastanaka u MP4 formatu. Takođe, treba istaći da je moguće organizovati neograničen broj sastanaka sa neograničenim trajanjem. Jedino ograničenje je 100 učesnika po sastanku.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.