NavMenu

Kreće obiman uzgoj oraha, kestenja i lješnika u Velikoj Kladuši

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 21.04.2020. 11:00
Komentari
Podeli
Na području Velike Kladuše započela je realizacija projekta podizanja višegodišnjih zasada kestenja, oraha i lješnjaka, čija ukupna vrijednost iznosi oko 460.000 KM.

Projekat implementiraju lokalne vlasti i on obuhvata 125 korisnika koji su ranije izrazili interesovanje za uzgoj pomenutih kultura.

Prema riječima Emira Delića, predstavnika tima koji implementira projekat, u njegovom finansiranju sa 50% sudjeluje lokalna vlast, dok će 40% osigurati Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), te preostalih 10% Kladuška zemljoradnička zadruga, koja je i nosilac ovog projekta.

- Radi se o sadnji plantažnih kultura kestena, oraha i lješnjaka i postoji veliko interesovanje ovdašnjih poljoprivrednika jer se radi o profitabilnim kulturama. Posebno je značajna sadnja kestena s obzirom na to da su posljednjih godina kestenove šume u značajnoj mjeri ugrožene raznim bolestima i štetnicima. Plantažnim uzgojem ćemo omogućiti revitalizaciju kestenovih kultura - istakao je Delić za Nezavisne.

Prema njegovim riječima, sadni materijal je nabavljen i on će ovih dana biti podijeljen krajnjim korisnicima.


Inače, oni koji vole da konzumiraju kesten kažu da miris kestenja, bilo pečenog ili kuhanog, uvijek stvara osjećaj ugode i topline, da je jako ukusan, a pripisuju mu se i ljekovita svojstva, te se zbog velike energetske vrijednosti posebno preporučuje sportašima i djeci. Pomaže, kažu stručnjaci, kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena djeluje u ublažavanju simptoma astme i bronhitisa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.