NavMenu

Do jeseni počinje izgradnja toplane na biomasu u Priboju

Izvor: Tanjug Subota, 18.04.2020. 08:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleks Kend/Shutterstock)Ilustracija
Konzorcijum Južna Bačka iz Novog Sada gradiće novu gradsku toplanu na biomasu u Priboju, rezultat je tendera koji je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, navodi se na sajtu opštine.

Zamenik predsjednika Opštine Priboj Saša Vasilić kaže da će izgradnja toplane po tenderu koštati 5.250.000 EUR, a nakon sprovođenja svih procedura i potpisivanja ugovora sa izvođačem, početak radova se očekuje najkasnije do jeseni.

Nova gradska toplana biće u funkciji od grejne sezone 2021/22. godine, navodi Vasilić.

Toplana će biti snage od osam megavata na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje, ukupne snage 15 megavata.

Na taj način Priboj će, uz Mali Zvornik, biti prvi slučaj u Srbiji, gdje se dosadašnja fosilna goriva (mazut) u sistemu daljinskog grijanja potpuno zamjenjuju biomasom, navodi se na sajtu opštine.

- Kada za godinu dana nova gradska toplana na biomasu bude u funkciji, uz prethodnu rekonstrukciju dotrajalih toplovoda i podstanica, Pribojci koji se griju na daljinski sistem imaće kvalitetno i kontinuirano grijanje svih 24 sata - ističe Vasilić.

Dodaje da će korisnici plaćati onoliko koliko potroše, ušteda energenata biće najmanje 50%, a time će biti ostvarene značajne uštede i u opštinskom budžetu.

Pored postojećih korisnika, nova toplana omogućiće priključke i drugim potrošačima u zgradama, u kojima do sada nije bio uveden daljinski sistem toplotne energije.

Oni već ovih dana mogu iskazati svoja interesovanja JP Toplana u Priboju, kako bi se kroz predstojeći tender mogle nabaviti i podstanice za nove zgrade, a koje će u nekom budućem periodu, stanari morati sami da finansiraju.

Krajem septembra, predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović, u Beogradu je potpisao trilateralni ugovor sa Ministarstvom energetike Srbije i njemačkom Razvojnom bankom KfV, o kompletnoj rekonstrukciji grijanja na daljinski sistem u Priboju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.