NavMenu

Dug Aluminija prema Elektroprivredi HZ HB Mostar iznosi oko 300 mil KM

Izvor: Slobodna Bosna Petak, 17.04.2020. 13:26
Komentari
Podeli
(Foto: Aluminij.ba)
Komentirajući izjavu predsjednika M. T. Abraham Grupe Isaaca M. Tamira da se dug Aluminija iz Mostara ne odnosi na novo preduzeće Aluminij Industries, iz Elektroprivrede HZ HB naveli su kako je plaćanje duga za utrošenu električnu energiju sastavni dio plana restrukturiranja Aluminija.

Iz Elektroprivrede HZ HB podsjećaju da dug Aluminija prema ovom preduzeću iznosi gotovo 300 mil KM te da je posljednje uplate za taj dug Elektroprivreda HZ HB primila tokom prošle godine.

- Dug Aluminija Mostar ne dovodi u pitanje opstanak i rad Elektroprivrede HZ HB, kao ni naše razvojne planove, ali ih sigurno usporava. Javnosti je poznato da smo mi nabavljali električnu energiju za kupca Aluminij na tržištu, koju smo platili, zbog čega smo se kreditno zadužili kod komercijalne banke. Navedeno kreditno zaduženje, također, ne dovodi u pitanje likvidnost našeg poduzeća. Naša uprava aktivno prati stanje u Aluminiju, te kao i do sad poduzima sve zakonom predviđene radnje, a plaćanje duga je sastavni dio plana restrukturiranja Aluminija Mostar - navedeno je u pisanom odgovoru Elektroprivrede HZ HB dostavljenom Feni.

Podsjećamo, 8. aprila 2020. Aluminij Industries, podružnica M.T. Abraham Grupe, i Aluminij Mostar potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske firme.

U intervjuu za Fenu, direktor M. T. Abraham Grupe Isaac M. Tamir kazao je kako se dug za utrošenu električnu energiju ne odnosi na novu firmu Aluminij Industries i da dug neće utjecati na obnavljane proizvodnje u mostarskoj firmi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.