Izvor: Balkan Green Energy News | Petak, 17.04.2020.| 12:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Međunarodni konkurs za dodjelu novca projektima u hidroenergetici traje do 1. juna

Ilustracija (Foto: shuttestock.com )
Investitori i oni koji razvijaju projekte u sektoru hidroenergije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, imaju još mjesec i po dana da se prijave za dobijanje novca iz fonda vrijednog milion švajcarskih franaka (1,02 mil USD).

Međunarodno udruženje za hidroenergetiku (IHA) saopštilo je da je produžen rok za slanje prijava na konkurs za sredstva u okviru fonda za ocjenu održivosti (životna sredina, društvo i upravljanje) hidroenergije. Kada je konkurs objavljen u februaru, rok je bio 19. april, a sada je 1. jun. Odluka o produženju roka donjeta je, kako je saopštila IHA, zbog pandemije koronavirusa.

Za sredstva iz fonda mogu da se prijave projekti koji su u pripremi, kao i oni koji su u funkciji. Svi koji konkurišu moraće da pokažu da su posvećeni održivom razvoju, kao i da su njihovi projekti usklađeni sa nacionalnim ili regionalnim razvojnim planovima.

Fond je osnovan kako bi pomogao onima koji investiraju ili razvijaju hidroenergetske projekte u Africi, Aziji, Evropi i Južnoj i Sjevernoj Americi da povećaju društveni i ekološki uticaj svojih projekata, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

U okviru inicijative, ukupno će biti dodijeljeno milion švajcarskih franaka za 40 ili više projekata u hidroenergetici između 2020. i 2024.

Fondom upravlja sektor za održivost IHA, a finansira ga švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO).

Izabrane firme će dobiti novac za za djelimično finansiranje troškova nezavisne procjene projekata korišćenjem alata za analizu nedostatka u održivosti hidroenergije, zasnovanog na Protokolu za procjenu održivosti hidroenergije.

Alat za analizu održivosti projekata pomaže u prepoznavanju i otklanjanju nedostataka u odnosu na dobru međunarodnu praksu. Ocijenjuje projekte u skladu sa ekološkim, socijalnim i upravljačkim standardima Protokola za procjenu održivosti hidroenergije.

Prva tranša od 250.000 švajcarskih franaka biće dostupna ove godine za projekte u sljedećim zemljama: Albanija, BiH, Egipat, Gana, Indonezija, Južna Afrika, Kirgistan, Kolumbija, Peru, Sjeverna Makedonija, Srbija, Tadžikistan, Tunis, Ukrajina, Uzbekistan i Vijetnam.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.