NavMenu

Uskoro puštanje u promet mosta Svilaj - Moguće privremeno stavljanje graničnog prelaza u funkciju za putnički saobraćaj (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.04.2020. 08:31
Komentari
Podeli
(Foto: MKP BiH)
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović obišao je u srijedu, 15. aprila, gradilište na mostu preko rijeke Save kod Svilaja i uvjerio se da je izgradnja mosta u završnoj fazi, čime je u velikoj mjeri ispoštovan rok definiran Aneksom 4 Osnovnog ugovora za 14. april.

Ipak, zbog pojave pandemije koronavirusa, za polovinu maja prolongiran je dio koji se odnosi na probno opterećenje i tehnički prijem mosta, nakon čega slijedi i dobijanje upotrebne dozvole.

Također, planirano je da Autoceste FBiH naredne sedmice asfaltiraju dionicu dužine 300 metara od mosta do graničnog prijelaza, nakon čega se most Svilaj može pustiti u funkciju, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Podsjećamo da su na prvoj sjednici novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odobrena dodatna sredstva za završetak finansijske konstrukcije, nakon čega je za izvođača radova izabrana kompanija Niskogradnja Laktaši i definiran rok od 300 dana za završetak ovog savremenog i modernog prijelaza. Uvođenje u posao izvođača radova planirano je za iduće sedmice.

Kako je istakao Mitrović, ministarstvo će, u saradnji sa Graničnom policijom Bosne i Hercegovine i Upravom za indirektno oporezivanje BiH kao i Autocestama FBiH, pokušati iznaći rješenje kako bi se most, odnosno granični prijelaz Svilaj privremeno stavio u funkciju za putnički promet, čime bi se izbjegli dodatni troškovi, a za šta je potrebno osigurati i prisustvo pogranične policije, Carine i Uprave za indirektno oporezivanje.

Ukoliko to ne bude moguće, moraće se osigurati čuvanje mosta do izgradnje graničnog prijelaza, odnosno terminala.

Fotogalerija
Most Svilaj
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.