NavMenu

EU bi mogla izuzeti zemlje Zapadnog Balkana pri kontroli izvoza zaštitne medicinske opreme

Izvor: Klix Srijeda, 15.04.2020. 08:11
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Helena Jankovičová Kováčová)
Evropska komisija planira da kontroliše izvoz samo jednog predmeta zaštitne opreme, maski, dok će od zabrane izvoza biti izuzete zemlje Zapadnog Balkana.

Evropska komisija izradila je nacrt regulative koja će se primjenjivati 30 dana počev od 26. aprila. Izmjene su izvršene kako bi se ispunila posvećenost EU u globalnoj borbi protiv pandemije koronavirusa.

Trenutne zabrane evropskog bloka odnose se na zaštitne naočale i vizire, štitnike za lice, zaštitne mantile, rukavice, te maske za usta i nos.

Ovi proizvodi mogu se izvoziti u zemlje koje nisu članice EU samo uz pojedinačno odobrenje članica evropskog bloka. Zabrane su stupile na snagu od 15. marta do 25. aprila.

Zabrane su uvedene nakon što je određeni broj članica, uključujući Francusku i Njemačku, uveo kontrole sopstvenog izvoza što je izazvalo negodovanje ostalih zemalja poput Italije.

Nekoliko država poput Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske, te nekoliko prekomorskih zemalja i teritorija izuzeto je iz kontrola.


Evropska komisija saopštila je da će od sada izuzete od zabrane biti Albanija, BiH, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo.

- Članice EU treba da odobre izvoz maske u obliku humanitarne pomoći - navodi se u saopštenju Evropske komisije.

U saopštenju se ističe da se novom regulativom obavezuju članice da se konsultuju sa Evropskom komisijom da li će odobriti izvoz, a Brisel će objaviti svoje mišljenje u roku od 48 sati.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.