Izvor: Beta | Srijeda, 15.04.2020.| 07:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Renault zatvara glavni posao u Kini - Fokus na električnim i komercijalnim vozilima

Ilustracija (Foto: Pixabay / Cicero7)
Kompanija Renault saopštila je da zatvara svoj glavni posao u Kini da bi se fokusirala na električna i komercijalna vozila.

Sedmogodišnje zajedničko ulaganje tog francuskog proizvođača automobila sa kineskom državnom korporacijama Dongfeng Motor Corporation imalo je problema zbog male tražnje još prije izbijanja pandemije korona virusa, koja je smrvila potražnju.

Kina je najveće globalno tržište autoindustrije, ali konkurencija je intenzivna i ukupna prodaja je opala od vrhunca 2017. godine.

Prodaja u prvom kvartalu ove godine opala je za 45,4%, na 2,9 miliona automobila, SUV-ova i minibusa, pošto je Peking zatvorio autosalone i naredio građanima da ostanu kod kuće kako bi zaustavili širenje virusa.

Renaultova fabrika je u Vuhanu, gradu u središtu Kine, gdje je epidemija počela u decembru.

Kompanija planira da "održi dugoročno prisustvo" na kineskom tržištu električnih i komercijalnih vozila, navodi se u saopštenju kompanije.

Razvoj električnih modela će se odvijati kroz dva zajednička poduhvata, uključujući eGT New Energy Automotive Co. Ltd., s Nisan Motor Co. Te dvije kompanije su dio veće, globalne alijanse.

Renault je naveo da traži milijarde zajmova uz državne garancije, otkazuje dividendu za 2019. godinu, a i njen predsjedavajući smanjuje platu, pošto francuski proizvođač automobila pokušava da izbori sa krizom zbog pandemije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.