NavMenu

Svjetska privreda pada 3%, a možda i više, po analizi MMF-a - U Evrozoni pad od 7,5%

Izvor: Beta Srijeda, 15.04.2020. 07:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Svjetska privreda će ove godine pasti 3% a možda i više kao posljedica pandemije korona virusa, saopštio je u utorak, 14. aprila, Međunarodni monetarni fond (MMF) ukazujući na teškoću u pravljenju prognoza zbog do sada neviđene krize i, kako je navedeno, "znatne neizvjesnosti".

U SAD, gde nije razvijena socijalna sigurnosna mreža i gdje je sistem zdravstva manjkav, recesija bi mogla da bude dublja i da bilježi pad od 5,9%, ocijenio je MMF u najnovijem izvještaju o izgledima svjetske privrede.

Za cijeli svijet može se očekivati oporavak već od 2021. godine, sa očekivanim rastom od 5,8%, pod uslovom da pandemija bude efikasno savladana u drugom polugodištu ove godine. Ukoliko ne bude, recesija bi mogla biti gora, što je "vrlo moguća" hipoteza, po ocjeni glavne ekonomistkinje Fonda Gite Gopinat.

MMF predviđa rekordni pad BDP-a u evrozoni ove godine zbog epidemije korona virusa i izolacije stanovništva, znatno smanjujući svoja ranija predviđanja rasta.

MMF sada predviđa pad BDP-a u 19 zemalja evrozone od 7,5%, posle rasta od 1,2% u 2019. godini. To je najveći pad od svih regiona svijeta, prema prognozama svjetske agencije.

Italija, najteže pogođena zemlja u svijetu, gde je od korona virusa umrlo više od 20.000 ljudi, osjetiće punu snagu ekonomskih posljedica pandemija. Poslije skoro potpunog zastoja od više od mjesec dana u toj zemlji se očekuje pad BDP-a od 9,1% 2020. godine, posle rasta od 0,3% 2019. godine.

Fond očekuje da će ekonomija u evrozoni postepeno da se oporavlja u drugom polugodištu 2020. sa postepenim ukidanjem izolacija uvedenih u pokušaju da se zaustavi širenje virusa. U 2021. bi evrozona trebalo da krene u oporavak, mada sporijim tempom nego što je bio pad 2020, prognozira se rast od 4,7% .

MMF je 20. januara, kada je epidemija korona virusa pogađala Kinu, predviđao rast od 1,3% za 2020. u evrozoni.

Za Veliku Britaniju, koja je napustila EU u januaru i nikad nije bila dio evrozone, MMF očekuje pad BDP-a od 6,5% u 2020. godini, posle rasta od 1,4% 2019. godini.

Njemačka, izvozna snaga koja je već podnijela posljedice trgovinskog rata između Kine i SAD, će, kako se očekuje, imati pad BDP-a od 7%, posle malog rasta od 0,6% prošle godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.