NavMenu

I građani mogu pomoći da sevdalinka dođe do UNESCO-a

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 14.04.2020. 09:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PopTika/shutterstock.com)Ilustracija
Sevdalinka mi je davala mir i tjerala me da više razmišljam o poetici i, što je najvažnije, pružala mi je mogućnost da se emocionalno izrazim. Kao da uvijek imate rezervnu varijantu. Kao da imate mjesto, neku logu, gdje možete biti sami sa sobom bez ikakvih vanjskih uticaja, rekla je Amira Medunjanin, jedna od najpoznatijih interpretatorki sevdalinki.

Već neko vrijeme postoji inicijativa da se sevdalinka uvrsti na UNESCO-ovu listu nematerijalnih kulturnih dobara, a sada je pokrenuta i peticija koju na linku sevdalinka.info/peticija mogu potpisati svi građani.

U sevdalinci su objedinjeni uticaji ukrajinskih, grčkih, rumunskih, ciganskih i sefardskih muzičkih formi, s posebnim naglaskom na osmanske. Prema pisanjima, do miješanja ovih uticaja došlo je u balkanskim gradovima kao svojevrsnim stjecištima različitih kultura, a posebno u BiH. Sevdah je riječ turskog porijekla i u prevodu znači ljubav.

Prijedlog za uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalnih kulturnih dobara kreiran je u januaru 2017. godine i jedini je pravi put za očuvanje ovog bogatstva. Nažalost, trajanje postupka je zasad neizvjesno, a sam proces za nominaciju za UNESCO-ovu zaštitu je dugotrajan i zahtjevan, koji zahtijeva i obimnu dokumentaciju.

Cilj peticije je isključivo prikupljanje glasova podrške, kojim će se šira javnost upoznati o inicijativi uvrštavanja sevdalinke na UNESCO-ovu listu.

Istorijski značaj sevdalinke je ogroman, kaže istoričar i profesor na Univerzitetu u Tuzli Izet Šabotić.

- Sevdalinka je spomenik nacionalne kulture, ali i više od toga. Ona izlazi iz nacionalnih okvira, univerzalne vrijednosti u razmjerima svjetske javnosti. Ja se nadam da će ovaj pokušaj biti uspješan i da ćemo mi u dogledno vrijeme imati još jedan spomenik kulture na listi UNESCO-a, a to je jako važno za državu Bosnu i Hercegovinu, važno je i za njene narode, jer sevdalinku podjednako baštinimo svi - rekao je Šabotić.

Bez obzira na definiciju, za sevdalinku se kaže da je to muzika od koje vam, nakon samo nekoliko nota, srce naraste od miline.

Nevjerovatan osjećaj je preslušavati snimke stare više od pola vijeka ili čak s početka dvadesetog vijeka na kojima su tonski zapisi interpretatora sevdalinke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.