NavMenu

EBRD utrostručava podršku za Zapadni Balkan

Izvor: Indikator Utorak, 14.04.2020. 08:19
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/moerschy)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobriće tri puta veća sredstva za pomoć kompanijama u Evropskoj uniji, sa milijardu koliko je bilo najavljeno prije tačno mjesec dana, na 3 mlrd EUR, najavila je za Tanjug direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.

Od ukupnog iznosa od 3 mlrd EUR, Zapadnom Balkanu namijenjeno je zajedno sa kapitalnim ulaganjima od 1,3 do 1,5 milijardi, a Srbiji između 700 i 750 mil EUR.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je 13. marta da namjerava da s ciljem prevazilaženja poteškoća zbog pandemije virusa korona kroz "Paket solidarnosti" izdvoji milijardu eura za pomoć kompanijama koje posluju u operativnim regionima EBRD.

- Prije mjesec dana smo odobrili takozvani "Paket solidarnosti". To je bio početak. Sada ćemo ići na naš Upravni odbor da to tri puta povećamo - kaže Hargitai.

Kroz ubrzane procedure, odobravaće se krediti za obrtna sredstva za mala i srednja preduzeća ali isto tako i za velike firme, za finansiranje trgovine, odnosno izvoza i uvoza…

Prema posljednjim podacima, nijedan veliki klijent EBRD-a nije tražio "servisiranje" duga prema komercijalnim banakama jer za sada, kaže Hargitai, mogu da izdrže ovaj period.

S obzirom na to da u mnogim državama, građani imaju otežan pristup šalterima, iako imaju novac da tekuće račune izmire, nivo uplata na račune javnih preduzeća se umanjio. Zato, iako to nije praksa EBRD-a, Hargitai navodi da se ta banka odlučila da omogući i državnim preduzećima da dođu do novca ukoliko ima zatreba.

Iznos koji će EBRD odobriti nešto je veći nego prošlogodišnji ali će barem jedna trećina ići kao odgovor na krizu nastalu usljed pandemije.

Na pitanje Tanjuga, kakve su nove prognoze po pitanju funkcionisanja privrede u Evropi i na Zapadnom Balkanu, Hargitai kaže da će 13. maja EBRD objaviti analizu za region i zemlje u kojima ta banka posluje.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.