NavMenu

Ministarstvo privrede USK prvo spašava radnike u zatvorenim firmama uplatom minimalca od 450 KM

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 13.04.2020. 12:51
Komentari
Podeli
(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
S ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona, Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona planira osigurati sredstva za isplatu minimalnih ličnih dohodaka svim privrednim subjektima koji su tokom aprila zaustavili svoje djelatnosti.

Prema riječima resornog ministra Nijaza Kadirića, postoji mogućnost da se to učini i za maj, što će zavisiti od toga kako će se razvijati situacija.

- Trenutno na raspolaganju imamo početna interventna sredstva u iznosu od 2,5 mil KM i naš prijedlog je da se ide sa pokrivanjem minimalca od 450 KM onim privrednim subjektima koji imaju zabranu rada. Udruženje poslodavaca u Unsko-sanskom kantonu je tražilo da se ovom mjerom obuhvati i mart i to za ona preduzeća koja su za 20% imala manju poslovnu aktivnost, ali tu ćemo mogućnost razmotriti kada dobijemo podatke iz Poreske uprave - kazao je Kadirić.

On je pozvao sve poslodavce čija je djelatnost privremeno obustavljena da, po mogućnosti, ne otpuštaju radnike.

Kada je riječ o firmama koje su obustavile ili smanjile izvoz, njima će se pokušati pomoći sredstvima koja će biti osigurana kroz rebalans kantonalnog budžeta ili sredstvima koja će se obezbijediti s viših razina vlasti.

- Naravno da ovo nije dovoljno da se riješe nastali problemi, ali možemo barem sanirati dio štete. Važno je da privrednici osjete kako nisu sami i da pokušamo zajednički prebroditi ove teškoće - istakao je Kadirić.


Predsjednik Udruženja poslodavaca USK Edin Ibrahimpašić rekao je kako je pomoć hitno potrebna svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad.

On je dodao kako većina ugroženih poslodavaca nije odmah pribjegla mjerama otkaza, već su sačekali da vide kako će se razvijati situacija.

- Ono što očekujemo su hitne mjere i djelovanja, jer svako odgađanje ili odugovlačenje rezultira zatvaranjem firmi i otpuštanjima radnika. Moguća ekonomska štete u martu i aprilu ove godine, kada se radi o privredi Unsko-sanskog kantona, mogle bi iznositi i do 130 mil KM - procjene su Privredne komore USK.

Najugroženije su djelatnosti ugostiteljstva, trgovine i turizma, ali veliku štetu trpe i preduzeća koja su izvozno orijentisana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.