NavMenu

Siemens i Uniper nastavljaju saradnju na dekarbonizaciji energetskih postrojenja - Vodonik će imati glavnu ulogu u gašenju elektrana na ugalj

Izvor: Balkan Green Energy News Ponedjeljak, 13.04.2020. 08:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: tashbulatova/shutterstock.com)Ilustracija
Siemens i Uniper su proširili saradnju na takozvanu braunfild transformaciju s ciljem da dekarbonizuju energetska postrojenja tako što će uvesti vodonik iz obnovljivih izvora. Višak struje iz vjetroelektrana mogao bi da se koristi u elektrolizi.

Uniper SE i Siemens Gas and Power sklopili su sporazum o radu na dekarbonizaciji proizvodnje struje i razvoju rješenja za spregu više sektora i sve to uz pomoć sve rasprostranjenije tehnologije čija je osnova vodonik.

Poslovne prilike biće istražene u energetici, mobilnosti i industrijskim kapacitetima istovremeno, po navodima iz dvije kompanije, piše Igor Todorović za Balkan Green Energy News.

Uloga elektrolize

Ovaj gas može da se koristi na ugljenično neutralan način, a projekti su zamišljeni tako da uključe cijeli lanac stvaranja vrijednosti. Pristup je zasnovan na električnoj energiji iz obnovljivih izvora i postojećoj infrastrukturi za prirodni gas. Navedena divizija Siemens SE-a radi sa opremom za prenos i distribuciju struje i elektrolizu.

Uniperov generalni direktor Andreas Schierenbeck nagovjestio je da se prva prezentacija zajedničkih projekata može očekivati u roku od godinu dana. Poduhvat treba da obuhvati sisteme za skladištenje energije, kazali su inženjeri.

Razvoj tehnologije skladištenja

Vjetar može da se koristi za napajanje opreme za elektrolizu i dobijanje vodonika onda kad vjetroturbine mogu da proizvedu više struje nego što je potrebno u sistemu prenosa. Uloga baterija posljednjih godina stalno jača.

Najkonvencionalniji način je i dalje pumpanje vode u akumulacije na većoj visini u reverzibilnim hidroelektranama korišćenjem viška električne energije, da bi se onda turbine aktivirale kad potražnja poraste.

Dekarbonizacija

Njemačke firme su saopštile da će ocijeniti podesnost Uniperovog skladišnog prostora i gasnih turbina za upotrebu vodonika. Najvažniji zadatak, dodale su, jeste da utvrde kako vodonik može da doprinese dok se gase elektrane na ugalj.

Uniper se obavezao da zatvori te pogone u Evropi u roku od pet godina i da neto ispuštanje ugljenika dovede na nulu najkasnije 2035. godine.

Planirano je da Simensova koncepcija braunfild transformacije, preoblikovanja postojećeg kapaciteta za drugačiju upotrebu, uključi grejanje, otkriveno je u najavi. Svjetski gigant inženjeringa ispituje potencijal pristupa power-to-X, to jest tehnologija kojima se struja pretvara u nešto drugo.

- Uniper ima fabrike za prevođenje struje u gas u Falkenhagenu i Hamburgu, a prvu je prije dvije godine proširio postrojenjem za metanizaciju. Posle ukidanja upotrebe uglja i prelaska na sigurno snabdijevanje energentima, gde će osnova biti gas, korišćenje gasa pogodnog za klimu biće jedan od najvažnijih koraka ka uspješnoj transformaciji energetskog sistema; stoga, dekarbonizacija industrije gasa, uključujući proizvodnju električne energije iz gasa, presudna je u pokušaju Njemačke i Evrope da dostignu klimatske ciljeve, naglasio je Andreas Schierenbeck direktor Unipera.

Zeleni ili čisti vodonik je jedna od alatki Evropske unije u primjeni Evropskog zelenog plana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.