NavMenu

Pandemija reže prihode Autoputevima RS i Autocestama FBiH - Promet vozila pao do 60%

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 13.04.2020. 08:11
Komentari
Podeli
(Foto: jpautoceste.ba)
I do 60% pao je broj vozila koja krstare auto-putevima u BiH zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona, potvrđeno je "Nezavisnim".

Svakako, usljed novonastalih okolnosti doći će i do smanjenja iznosa kada je riječ o naplati putarina.

Iz Javnog preduzeća Autoceste FBiH priznaju da su u proteklom periodu zabilježili pad prometa vozila na auto-putu A1.

- Zbirno gledano, u martu ove godine ostvaren je pad prometa vozila od 30,55% u odnosu na isti mjesec protekle godine, što predstavlja oko 300.000 vozila manje na autocesti - rekli su za Nezavisne iz JP Autoceste FBiH.

Kako dodaju, ako posmatramo drugu polovinu marta, kada je i nastupila pandemija COVID-19, evidentan je prosječni pad prometa vozila od 60% u odnosu na isti period protekle godine.

Zbirno, u prva tri mjeseca 2020. godine auto-putem A1 je saobraćalo 2.369.545 vozila.

- Važno je naglasiti da su Autoceste FBiH poduzele sve neophodne mjere predstrožnosti te da se radnici pridržavaju preporučenih mjera sigurnosti izdatih od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH u vezi s aktuelnom epidemiološkom situacijom. Sve dionice na auto-cesti A1 su prohodne i sistem naplate cestarine se odvija bez smetnji - rekli su iz Autocesta FBiH.

Situacija u vezi s virusom korona odrazila se i na frekvenciju vozila na mreži autoputeva u Srpskoj.

- Od 10. marta do kraja tog mjeseca broj vozila na mreži autoputeva u Republici Srpskoj bio je manji za 34% u odnosu na isti period prošle godine - kazali su iz Autoputeva RS.


Prema ranije objavljenim informacijama, od naplate putarine na autoputevima Banjaluka - Gradiška i 9. januar za 11 mjeseci prošle godine u budžet preduzeća Autoputevi RS slila su se 18,24 mil KM. U ovom preduzeću istakli su tada da su s novim sistemom naplate prihodi od putarina zadržali trend stalnog rasta.

Inače, novi sistem naplate putarine, podsjetimo, počeo je puštanjem u rad novoizgrađenih naplatnih stanica na autoputu Gradiška - Banjaluka u Čatrnji, Novoj Topoli i Aleksandrovcu, čime je sistem naplate putarine i na ovom autoputu u potpunosti zatvoren i uvezan sa sistemom naplate na autoputu 9. januar Banjaluka - Doboj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.