NavMenu

Marc Neal: Razvoj strategije poduzeća i analize u vezi razvoja - Generično napravljena ili off the shelf rješenja

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.01.2010. 17:25
Komentari
Podeli

Nedavno sam imao razgovor s kolegom u vezi razvoja strategije poduzeća i analize u vezi razvoja te strategije. Pitali su me da li imam proračunsku tablicu ili softverske aplikacije za obavljanje analiza i razvoj odgovarajuće strategije. To mi se učinila kao čudna stvar za pitati te ću razraditi zašto. U svom nedavno objavljenom članku pod naslovom "Konsalting, šta možete očekivati", ukazao sam na činjenicu da konsultanti imaju komplet alata razvijenih tijekom vremena, kroz obrazovanje i iskustvo. Sada mislim da trebamo razjasniti što taj set alata podrazumijeva i kako doći do suštine onoga što je rizik od off the shelf rješenje (generično napravljeno, neprilagođeno datoj situaciji).

Takozvani alati koje konsultant donosi na stol su mnogo više nego stvarni ezoterični alati kao što su takozvane out of the box aplikacije, tipične i jednostavne, koje ne zahtijevaju puno dodatnog razmišljanja. Ono što konsultantovi alati uključuju je široko znanje u poslovnom, organizacijskom dizajnu, operacije ljudskih resursa, marketinga, finansija, te ostale poslovne kao i analitičke alate koji, usput, zahtijevaju u velikoj mjeri mnogo profesionalnih prosudbi pri njihovoj primjeni. Osim toga, konsultanti bi mogli željeti koristiti listu i popis kako bi osigurali da ne propuštaju ključne elemente analize, pa često razviju ove liste u ranim fazama angažmana. Standardni skup ključnih elemenata ne uključuje nužno sve elemente potrebne za uspješan razvoj i implementaciju strategije dostojne klijentovog razmatranja.

Da bi ovo ilustrirali, koristit ćemo primjer iz građevinske industrije, i to uvidom u projektiranje i izgradnju mosta. Ja sam siguran da ne postoje off the shelf, ili jednostavna i jednolika rješenja za razvoj idejnog rješenja mosta, jer ima daleko previše faktora koje treba uzeti u obzir. Pri projektiranju mosta inženjer koristi, ali samo do određene mjere, već dizajnirane tablice za površinu čelika i dizajn odgovarajuće čvrstoće betona, dimenzioniranje podržavanja grede, strukture podrške i rub, i tako dalje. Oni se također oslanjaju na primjenu profesionalne prosudbe sa određenom dozom konzervativizma kao sigurnosni faktor da se osigura da ćes truktura izdržati jake sile i udare koje mogu nastupiti u rijetkim slučajevima. Inženjer će svakako imati kontrolni popis koji će uključivati istraživanja o:

• stanju tla, kako bi imali razumijevanja kakva vrsta baze i temelja će biti potrebna;

• topografska procjena okoliša;

• prevladavajuće vremenske uvjete da shvatimo kako dizajnirati superstrukturu mostova tako da će izdržati snage vjetra, snijega, i ostala opterećenja;

• uzorke prometa, kako bi dobili ideju opterećenja kojoj će struktura biti podvrgnuta;

• izbor materijala za izgradnju i njihovu dostupnost, kao i potrebe za održavanjem;

• odabir "životnog ciklusa" date konstrukcije;

• ostali radovi koji će biti potrebni, kao što su pristupi poslu;

• sistem za osvjetljenje;

• I tako dalje.

Ova lista se obično razvija na temelju dosadašnjih iskustava na sličnim projektima, ali definitivno treba biti napisana na temelju zahtjeva pojedinačnih projekata. Kroz analizu već napravljenog popisa, ostali elementi bi koji bi zahtijevali analizu zbog vanjskih događaja i uvjeta bi također mogli biti identificirani, kao i okolnosti koje su nastale kao rezultat početnih istraživanja. To je slučaj i sa konsaltingom upravljanja - sigurno ne bi bila ista lista za razvoj strategije kao i za optimizaciju proizvodnje i poslovanja. Ono što još više komplicira stvari za poslovno savjetovanje za upravljanje je ljudski element, ono na čemu se temelje sva poduzeća, kao i konkurentna okolina u kojoj posluje određena kompanija. Osobno se ne bih osjećao ugodno ako bih prelazio most dizajniran za teren ukoliko je isti urađen kao OFF THE SHELF rješenje korišteno za prijelaz vode u Norveškoj, na primjer. Mogli biste pomisliti da je ovo banalan primjer, ali mislite li da je to prikladno rješenje za poduzeće koja se primjenjuje na vašu kompaniju, osmišljeno bez razmišljanja kao i za taj most? Mislim da ne.

Kada profesionalni Konsultant za poslovno upravljanje istražuje i onda formira preporuke za određenu kompaniju, morate osjetiti da je due diligence (procjena sklapanja posla s komercijalnog, finansijskog i pravnog stajališta) provedena kako bi se obratila pažnja na posebne okolnosti u Vašoj organizaciji. Ne postoje dvije organizacije u ovom svijetu koji djeluju na jednak način. Ima previše varijabli koje utječu na svaku kompaniju. Posebnu pažnju treba obratiti na kulturu kompanije, strukturu kapitala, intelektualne, finansijske i fiksne ciljeve organizacije, (tj. profitabilnosti, operativne izvrsnosti ,...), tržišnog okruženja, konkurencije, zakonodavstva i tehnologije samo da spomenem nekoliko.

Konsultant za poslovanje Vam pruža zdrave savjete koji će pomoći da Vaša kompanija posluje efektnije i bolje, i pomaže Vam ispuniti ciljeve koje je utvrdio viši menadžment tima. Također vam pomaže u oblikovanju konkurentne prednosti. To ne može biti učinjeno provođenjem rješenja razvijenih u vakuumu ili kroz kopiranje onoga što rade konkurenti . Prilikom odabira konsultanta, treba biti oprezan od onih koji žele dati tipično jednoliko rješenje ili koji drugim riječima žele za Vas napraviti i uraditi isto što i za sve ostale kompanije. Želite konsultanta koji se koncentrira na prva načela i koji primjenjuje zdravu analizu Vaše specifične industrije i poslovanja Vaše kompanije.

Piše: Marc Neal, CMA, Finor Consulting

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.