NavMenu

Slovenija u problemu zbog nedostatka radnika sa Balkana

Izvor: bankar.me Nedjelja, 12.04.2020. 10:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Josue Isai Ramos Figueroa/unsplash)Ilustracija
Nakon četiri sedmice epidemije, slovenačka i evropska ekonomija pripremaju se za ponovno pokretanje, ali to će biti teško bez radnika u nekim industrijama koji su se masovno vratili u svoje matične zemlje u prvim danima epidemije.

Prema posljednjim podacima, samo u Srbiju vratilo se oko 400.000 njihovih građana iz Evrope, a mnogi su i iz BiH i drugih zemalja Balkana, piše ljubljansko Delo.

Ne mogu se vratiti zbog obaveznih karantina u svojoj zemlji, ali s druge strane, neke i neće. Jedna od agencija za zapošljavanje čak je kontaktirala ambasade kako bi im pomogla da vrate radnike.

- Imamo podatke da poslodavci pozivaju radnike da se vrate na posao, nekima prijeti prekid radnog odnosa, kao što se dogodilo u Sava Turizmu. Jedan od poslodavaca obavijestio je svoje radnike da se moraju vratiti na posao u roku od dva dana, inače će zatvoriti svoje preduzeće za rad u Njemačkoj - rekao je Goran Lukić iz Delavske svetovalnice.

Konkretno, građevinski radnici koji u Sloveniji rade za mizernu platu, spavaju u kontejnerima u blizini gradilišta i često nemaju toplu prehranu, sumnjičavi su u pogledu povratka u Sloveniju. Vraćali su se kući svake sedmice, ali sada povratak nije moguć, jer je prelazak granica izuzetno težak, a na kraju puta svakog čeka karantin.

- Razumijem da se radnici ne žele vratiti zbog loših uslova rada, ali mnogi se ne mogu vratiti iz objektivnih razloga. U BiH je karantin 14 dana, a oni koji su otišli u Srbiju su u 28-dnevnom karantinu. Oni se sigurno neće vratiti prvih dana kad budu pušteni. To će biti problem i za Njemačku i za druge zemlje - rekao je Lukić.

Kaže da su neka preduzeća, čiji se radnici ne vraćaju, već u teškoćama pa jedna od agencija za posredovanje radnika od države očekuje da radnicima na Balkanu pošalje poziv da se vrate na posao.

No, ambasade Slovenije to ne mogu to učiniti jer im nije dopušteno da se direktno obraćaju stranim državljanima u stranim zemljama. Kompanije moraju pronaći načine da same obavijeste svoje zaposlene, navodi Delo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Hrvatska kompanija kupila banjalučki Sim impex - Nova akvizicija jača poziciju na tržištu autodijelova

Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH, firmu SIM Impex Banjaluka, čime je postala lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti prenosi BiznisInfo.ba. Ugovor, koji je potpisan 16. aprila, uključuje preuzimanje dviju kompanija, Stahlgruber trgovina Ljubljana i SIM Impex Banjaluka, koje su članice LKQ Europe. SIM Impex iz Banjaluke se pozicionirao među lidere u distribuciji rezervnih dijelova, opreme

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.