Izvor: Indikator | Petak, 10.04.2020.| 12:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

MMF: Ako ne bude dogovora o raspodjeli nema brze pomoći od 330 mil EUR

(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)
Međunarodni monterni fond je spreman povećati iznos hitne pomoći Bosni i hercegovini na 330 mil EUR, ali vlasti prije toga moraju postići dogovor o tome kako će sredstva biti podijeljena, izjavio je Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini.

- Nakon odluke Izvršnog odbora da poveća iznos hitne pomoći koja će biti na raspolaganju zemljama članicama, MMF je sada spreman da u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) obezbijedi 330 mil EUR Bosni i Hercegovini za borbu protiv krize izazvane COVID-19. Međutim, prije nego bude moguće odobriti RFI, vlasti prvo moraju postići dogovor o tome kako će sredstva od RFI biti podijeljena između dva entiteta. Neuspjeh u postizanju dogovora će imati za rezultat odgađanje pomoći. Izvršni odbor trenutno ima više od 90 zahtjeva za hitnu pomoć te će možda biti teško pronaći drugi datum u skorijoj budućnosti kada bi Odbor mogao razmatrati zahtjev BiH - istaknuo je Jewell i dodao kako MMF podstiče vlasti da rade zajedno kako bi, čim je to prije moguće postigle dogovor.

Proteklih dana na vidjelo su izašli nesporazumi oko podjele novca MMF-a a o čemu je u javnosti govorio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazavši da je obim zaraze od koronavirusa i troškova jednak u oba entiteta, te da bi u skladu s tim trebalo da se rasporedi i pomenuti novac između RS i Federacije BiH, koji kako je istakao nije redovna tranša kredita MMF-a.

Slično je izjavio i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda koji je kazao da će u okviru Fiskalnog vijeća imati stav da se mora dogovoriti i raspodjela koja će pružiti pomoć svim nivoima vlasti, jer je, kako je rekao, virus korona pošast koja je ušla u sve općine i niko ne može imati neke prioritete.

Inače sjednica Fiskalnog savjeta koja je trebalo da se održi u petak, 10. aprila, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Kako je definisano, za održavanje sjednice Fiskalnog savjeta potrebno prisustvo najmanje pet njegovih članova, od čega namanje po jedan predstavnik konstitutivnih naroda u BiH. S obzirom na to da sjednici nije prisustvovao nijedan predstavnik iz reda bošnjačkog naroda, Fiskalni savjet nije održao sjednicu, saopšteno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.