Izvor: eKapija | Petak, 10.04.2020.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BHRT obilježava 75 godina rada - Javni servis čuva bogatstvo istorijskog materijala

(Foto: BHRT)
"Ovdje Radio Sarajevo! Smrt fašizmu – sloboda narodu", čuvene su riječi, spikera Đorđa Lukića Cige, koje su 10. aprila 1945. godine označile početak rada Radija Sarajevo. Ovaj datum ubilježen je i kao datum početka rada Javnog RTV servisa u BiH, današnjeg BHRT, saopšteno je iz Javnog servisa.

U okviru obilježavanja 75 godina Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, od 1. do 10. aprila u okviru programa emitiran je "Vremeplov", podsjećanje na najbolje informativne i dokumentarne emisije, sportske manifestacije i prijenose, specijalne projekte, ali zabavno-muzičke sadržaje, dječije emisije, te programe iz kulture i drame. Na taj način evocirane su uspomene na sve ono što je BHRT kroz svoju historiju stvarao, kakve programe je proizvodio, kakve manifestacije prenosio, te koliko je važan opstanak Javnog servisa u BiH/BHRT-a.

- Javni medijski servis BiH uz svoje osnovne funkcije da građane BiH informira, obrazuje i zabavi, ima i izuzetno važnu ulogu baštinika i čuvara historije ove zemlje koja je prethodnih godina bilježena kroz stotine hiljada sati radijskog i televizijskog programa, a u zadnje vrijeme i putem sredstava online komunikacije. Rijetko koja institucija u BiH ima sačuvano takvo bogatstvo materijala koji svjedoče o historiji i životu ljudi sa svih bosanskohercegovačkih prostora. Značajne godišnjice poput ove prilika su da se građani podsjete na najbolje sadržaje koje je BHRT proizvela u bogatoj historiji svog postojanja - izjavio je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović povodom godišnjice Radiotelevizije BiH.
Obilježavanje 75. godišnjice BHRT-a, ove godine zatekla je pandemija koronavirusa, te su mnogobrojni sadržaji koje je BHRT planirao povodom godišnjice emitiranja programa reducirani. Sve svoje kapacitete podredio je programima vezanim za pandemiju.

- Iako u otežanim okolnostima BHRT je ponudio sadržaje kojim smo, i svakodnevno dokazujemo, Javni servis svih građana BiH - ističe Karamehmedović, i dodaje da su uposleni na BHRT-u svojim izvještavanjima pokazali punu profesionalnost, te infomriranje temeljeno na činjenicama i službenim izvještajima nadležnih institucija, bez senzacionalizma i lažnih vijesti.

- BHRT nastoji u svom svakodnevnom radu biti profesionalan i objektivan medij putem kojeg građani mogu dobiti pouzdanu i provjerenu informaciju, naučiti nešto novo i zabaviti se uz sadržaje primjerene javnom servisu. Posebnu važnost, javni servisi u cijeloj Evropi dobijaju u vremenima krize, poput ove s pandemijom koronavirusa kroz koju prolazi cijeli svijet. Kao i u prethodnim kriznim situacijama, poput katastrofalnih poplava ili požara koji su u bliskoj prošlosti pogađali BiH, BHRT je bio i ostao u službi građana, u pravo vrijeme na pravom mjestu, s informacijom koju ne treba provjeravati, ali i uputama i savjetima građanima kako se trebaju ponašati kako bi što lakše prebrodili teške dane. U tom poslu nijedan uposlenik javnog servisa se ne štedi, jer su svi svjesni ogromne uloge koju informiranje ima u ovakvim vremenima.

Belmin Karamehmedović (Foto: BHRT)
U sadašnjoj situaciji, BHRT ne zaboravlja ni potrebe mlade populacije.

- Uveli smo svakodnevni Obrazovni program – Domaća zadaća, kojim kroz predavanja iz bazičnih predmeta dajemo doprinos online nastavi koju provode nastavnici i profesori u cijeloj BiH zbog zabrane prisustva učenika nastavi u školama. Zbog zabrane okupljanja vjernika, BHRT je ponudio mogućnost pripadnicima tri vjerske konfesije u BiH, da pute naših platformi uživo prate sva važna događanja u vjerskim objektima kojim do daljnjeg ne mogu fizički pristupiti. Moglo bi se još dosta nabrajati, ali poenta je u tome da svim svojim aktivnostima BHRT iskreno želi ispuniti zadaću javnog medijskog servisa svih građana BiH bez izuzetka - navodi Karamehmedović.

Imajući u vidu trenutno stanje u državi uzrokovanog koronavirusom, BHRT je zatečen bez stabilnih izvora finansiranja. U narednom periodu vrlo je neizvjesno funkcioniranje i izvršavanje obaveza. Pad naplate RTV takse putem računa za električnu energiju moglo bi imati nesagledive posljedice za rad ovog Javnog servisa. Uprkos činjenici o neizvjesnoj budućnosti BHRT-a, u BHRT-u su optimistični u pogledu podrške prije svega države i svih građana koji ispunjavaju obavezu plaćanja RTV takse.

- I pored toga što već nekoliko godina BHRT funkcionira u složenim uvjetima zbog nepostojanja stabilnog izvora finansiranja putem naplate RTV takse, nastojimo da se ti problemi ne osjete previše u finalnom proizvodu, a to je sve ono što nudimo građanima kroz programe radija, TV i na online platformama. Vjerujemo da ćemo uspjeti da opstanemo i da ćemo moći da radimo svoj posao na najbolji mogući način i tokom krize izazvane pandemijom, iako smo izloženi ogromnom pritisku zbog nedostatka finansijskih sredstava. Ozbiljni stručnjaci iz raznih oblasti života najavljuju da poslije pandemije u svijetu ništa neće biti onako kako je bilo, tako da se i mi nadamo da će javni medijski servis dobiti pažnju kakvu zaslužuje, da će biti u prilici da funkcionira na način kako to čine gotovo svi javni servisi u Evropi i da ćemo još dugo biti u službi naših građana, a nadamo se i dugoročno naći svoje mjesto u njihovim srcima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.