Izvor: eKapija | Petak, 10.04.2020.| 10:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Radovi na poddionici Klopče-Donja Gračanica teku planiranom dinamikom

(Foto: jpautoceste.ba)
Izgradnja poddionice Klopče – Donja Gračanica teče planiranom dinamikom uprkos koronavirusu, saopšteno je iz Autocesta FBiH.

Na izgradnji su angažovani radnici domaćih firmi, izvršena je dezinfekcija kampa, radnih mašina, a svi radnici imaju potrebnu zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju.

Na poddionici dugoj blizu šest kilometara trenutno se izvode radovi na iskopu i izradi roštiljske konstrukcije iznad nivelete ceste. Završeni su radovi na rasponskoj konstrukciji vijadukta i trenutno se radi na produžetku upornjaka broj dva. Također se izvode radovi na završetku roštiljske konstrukcije (zaštiti klizišta), izradi temelja zaštitne konstrukcije na gasovodu, a završeni su radovi do posteljice kolovozne konstrukcije.

U narednih 15 dana počinju radovi na zidovima broj osam i devet od armirane zemlje.

Zenička obilaznica je veliki zadatak, sa veoma kompleksnim i geološko vrlo složenim projektima, a deset novih funkcionalnih kilometara autoceste trebalo bi biti završeno za Dan državnosti BiH za kada je planirano zvanično puštanje u rad, pojašnjavaju u Autocestama FBiH.

Pandemija koronavirusa nije zaustavila izgradnju Koridora 5C. Devet gradilišta na kojima je angažovano 1.100 radnika su u punom pogonu i odvijaju se uz primjenu svih mjera koje su predviđene u cilju suzbijanja koronavirusa. Izdate su upute o provođenju mjera i postupanja koje treba sprovoditi na gradilištima, a da istovremeno ne dođe do zastoja u dinamici izvođenja radova.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.