Izvor: eKapija | Petak, 10.04.2020.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

I Vlada RS ograničila marže na naftne derivate

(Foto: Krivosheev Vitaly/shutterstock.com)
Vlada RS je u četvrtak, 9. aprila, donijela Uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske određivanjem marži u trgovini naftnih derivata.

- Uredbom se utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske na način da je za trgovce na veliko naftnim derivatima određena maksimalna veleprodajna marža u visini od 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce na malo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata - saopšteno je iz Biora za odnose sa javnošću Vlade RS.

Cilj donošenja Uredbe odnosi se na zaštitu ekonomskih interesa građana i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca naftnim derivatima.

Podsjećamo da je i Vlada FBiH juče dopunila je Odluku o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je sada određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, čime je maksimalna veleprodajna marža ograničena na šest feninga po litru, a maloprodajna na 25 feninga po litru.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.