NavMenu

Na Banjalučkoj berzi kompenzovano 43,4 mil KM obaveza - Uskoro u sistemu i UIO BiH

Izvor: BHRT Četvrtak, 09.04.2020. 11:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ti_ser/shutterstock.com)Ilustracija
U drugoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji na Banjalučkoj berzi kompenzirano je 43,4 mil KM obaveza i potraživanja što je za 39% ili 12 mil KM više nego u februaru ove godine.

Ovo je najveći iznos kompenzacije još od februara 2017. godine, što je, kažu, izvanredan rezultat imajući u vidu vanredno stanje i kratak vremenski period od februarske kompenzacije.

Obaveze i potraživanja je kompenziralo 593 učesnika.

Učesnici mogu do petka da ispravljaju preliminarne izvještaje koje će dobiti na registrovane adrese elektronske pošte.

- I sa tehničke strane kompenzacija je sprovedena bez ijednog problema, a većina učesnika je direktno unosila obaveze u sistem za multilateralne kompenzacije i tako se pridržavala mjera socijalnog distanciranja – naveli su iz Banjalučke berze.

U vrijeme ekonomskih poteškoća, a posebno problema sa likvidnošću izazvanih pandemijom koronavirusa, učesnici su prepoznali mogućnost da naplate svoja potraživanja izmirivanjem obaveza.

Sistem multilateralne kompenzacija omogućava obračunsko (bezgotovinsko) plaćanje obaveza i sigurno značajno olakšava poslovnim subjektima poslovanje u uslovima smanjene likvidnosti na tržištu.

U narednom periodu će se raditi, kako navode iz Banjalučke berze, na uključivanju Uprave za indirektno oporezivanje BiH u sistem za multilateralne kompenzacije i cesije, što bi značajno uticalo na smanjenje nelikvidnosti u privredi i efikasniju naplatu indirektnih poreza. Paralelno će se raditi na omogućavanju da i fizička lica mogu učestvovati u multilateralnim kompenzacijama.

Sljedeća redovna kompenzacija je u junu, ali će Vladi Republike Srpske predložiti još jednu vanrednu kompenzaciju kako bi se pomoglo privredi i javnom sektoru u smanjenju nelikvidnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.