Izvor: BHRT | Četvrtak, 09.04.2020.| 11:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na Banjalučkoj berzi kompenzovano 43,4 mil KM obaveza - Uskoro u sistemu i UIO BiH

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
U drugoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji na Banjalučkoj berzi kompenzirano je 43,4 mil KM obaveza i potraživanja što je za 39% ili 12 mil KM više nego u februaru ove godine.

Ovo je najveći iznos kompenzacije još od februara 2017. godine, što je, kažu, izvanredan rezultat imajući u vidu vanredno stanje i kratak vremenski period od februarske kompenzacije.

Obaveze i potraživanja je kompenziralo 593 učesnika.

Učesnici mogu do petka da ispravljaju preliminarne izvještaje koje će dobiti na registrovane adrese elektronske pošte.

- I sa tehničke strane kompenzacija je sprovedena bez ijednog problema, a većina učesnika je direktno unosila obaveze u sistem za multilateralne kompenzacije i tako se pridržavala mjera socijalnog distanciranja – naveli su iz Banjalučke berze.

U vrijeme ekonomskih poteškoća, a posebno problema sa likvidnošću izazvanih pandemijom koronavirusa, učesnici su prepoznali mogućnost da naplate svoja potraživanja izmirivanjem obaveza.

Sistem multilateralne kompenzacija omogućava obračunsko (bezgotovinsko) plaćanje obaveza i sigurno značajno olakšava poslovnim subjektima poslovanje u uslovima smanjene likvidnosti na tržištu.

U narednom periodu će se raditi, kako navode iz Banjalučke berze, na uključivanju Uprave za indirektno oporezivanje BiH u sistem za multilateralne kompenzacije i cesije, što bi značajno uticalo na smanjenje nelikvidnosti u privredi i efikasniju naplatu indirektnih poreza. Paralelno će se raditi na omogućavanju da i fizička lica mogu učestvovati u multilateralnim kompenzacijama.

Sljedeća redovna kompenzacija je u junu, ali će Vladi Republike Srpske predložiti još jednu vanrednu kompenzaciju kako bi se pomoglo privredi i javnom sektoru u smanjenju nelikvidnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.