Izvor: Poslovne novine | Četvrtak, 09.04.2020.| 09:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Privredna komora RS traži da Vlada konkretizuje mjere podrške privredi

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Privredna komora Republike Srpske traži da se svim radnicima u djelatnostima kojima je trenutno zabranjen ili onemogućen rad, iz javnih sredstava obezbijedi naknada u iznosu najniže plate u bruto iznosu.

- Štete koje je privreda pretrjpjela u martu su ništa u odnosu na april - kažu u Privrednoj komori Republike Srpske.

Zbog toga insistiraju da Vlada mjere podrške privredi za april konkretizuje i objavi, kako bi bila sačuvana radna mjesta u realnom sektoru.

- Insistiramo da mjere za pomoć privredi u mjesecu aprilu što prije budu konkretizovane i objavljene - poručeno je iz Privredne komore Republike Srpske.

Traže da se svim radnicima u djelatnostima kojima je trenutno zabranjen ili onemogućen rad, iz javnih sredstava obezbijedi naknada u iznosu najniže plate u bruto iznosu.

Privreda mora da dobije pomoć države, smatraju ekonomisti i dodaju da će gubitak u ovom mjesecu biti veći od minusa koji je zabilježen u martu.

Iz Republičkog štaba za vanredne situacije odgovaraju da će pomoći privredi i u narednom periodu, a kako, tvrde, pripremaju mjere.

Privredna komora traži i da Agencija za bankarstvo obaveže banke u Republici Srpskoj da svim dužnicima moraju da ponude moratorijum na otplatu kredita.

Prema trenutnom uputstvu, banke pojedinačno razmatraju zahtjeve svih dužnika, kažu u Privrednoj komori. To znači da mogu, a ne moraju da odobre odgađanje izmirenja obaveza, zbog čega je, kako tvrde, jedini ispravan način uvođenje moratorijuma na kredite.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.