NavMenu

Hrvatska takođe ulazi u proizvodnju "domaćeg" respiratora

Izvor: biznisinfo.ba Četvrtak, 09.04.2020. 08:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/blickpixel)Ilustracija
Ministar privrede Hrvatske Darko Horvat rekao je da će u roku od mjesec dana u Hrvatskoj biti proizveden domaći respirator.

– Unutar mjesec dana imat ćemo u Hrvatskoj proizveden respirator – rekao je Horvat nakon sastanka užeg kabineta Vlade.

Maske i respiratori koji su potrebni prije svega medicinskom osoblju, a potom i drugima, po njegovim riječima moraju imati posebnu filtersku tkaninu čije pore moraju biti poroznosti manje od 0,125 mikrometara.

– Tkanina je ključni dio, trenutno se ne može proizvesti u Hrvatskoj i nju ćemo uvoziti – rekao je Horvat, prenio je Poslovni dnevnik.

Kako je naglasio, s desetak hrvatskih kompanija razrađeni su 3D modeli svih sastavnih dijelova respiratora, a nekoliko alata za proizvodnju je gotovo i isfinansirano.

– Siguran sam da ćemo do kraja sljedećege sedmice imati u kompletu razvijen hrvatski respirator za koji nam je potrebna tkanina određenih filterskih sposobnosti, kako bismo mogli filter ukomponirati u tijelo respiratora – rekao je Horvat.

Dodao je da Hrvatska nema ustanovu za certifikaciju takvih proizvoda, ali da će se to obaviti u saradnji s njemačkom Dekrom.

– Ta nam je njemačka ustanova spremna izići u susret i čim prvi respirator bude proizveden, tamo će se testirati i siguran sam da će zadovoljiti sve parametre – rekao je Horvat.

Ocijenio je kako to može biti i vrlo interesantan izvozni proizvod.

Podsjetimo da je Srbija prije nekoliko dana počela proizvodnju domaćih respiratora. Sličnim putem krenule su i druge zemlje, poput Turske, o čemu smo takođe pisali.

Nedavno je premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao da će i jedna kompanija iz BiH pokušati proizvesti prvi respirator. Mediji su javili da je riječ o kompaniji iz Gradačca, ali nikad nije saopšteno dokle se s tim stiglo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.