Izvor: Indikator | Četvrtak, 09.04.2020.| 08:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RAČIĆ: Privrednici se žale na složene procedure pri odobravanju moratorija

Goran Račić
Veliki broj privrednika nezadovoljan je odgovorom banaka na njihove zahtjeve za moratorij kredita, a procedure su komplikovane, izjavio je predsjednik područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić gostujući u programu RTRS-a.

- Primili smo žalbe velikog broja klijenata da banke u proteklih 14, 15 dana kako se stvorila mogućnost reprograma nisu pozitivno odgovorile na te zahtjeve. Mnogi nam se javljaju da su nezadovoljni, da je komplikovana procedura, da se od privrednika traže programi, planovi koliko je na njihovo poslovanje uticala kriza - kazao je Račić.

On je konstatovao je da je evidentno je da kriza utiče na sve i da nema privredne grane koja u ovom momentu nije pogođena te zatražio od bankara da još jednom međusobno porazgovaraju i olabave svoje procedure, kao i da budu brži u donošenju rješenja.

- Ovdje je jako bitno vrijeme. Mi smo već ušli u april, već su trajni nalozi u pogledu kreditnih obaveza realizovani, a nekim privrednim društvima su već naplaćene rate kredita za ovaj mjesec. Oni su možda planirali tim sredstvima da isplate plate svojim radnicima, a ovako su ta sredstva otišla na rate bankama - istakao je Račić.

Napomenuo je da je komora primila i veliki broj pritužbi fizičkih lica, jer se žale da nisu odobreni moratoriji radnicima zaposlenim u pogođenim firmama.

- Zbog svega toga, Privredna komora je bila pod velikim pritiskom svojih članica i zahtijevala od Vlade Republike Srpske da se u okviru vanrednog stanja donese nova uredba koja bi uvela sličnu proceduru kao što je to u Srbiji, odnosno da Agencija za bankarstvo naloži bankama da su obavezne da ponude moratorij klijentima na otplatu kredita. Oni klijenti koji se izjasne da bi plaćali svoje obaveze dalje, oni bi nastavili da plaćaju, a za sva druga pravna i fizička lica bi bila uvedena mjera moratorija. To je upravo zahtjev velikog broja naših članica - istakao je Račić.

Direktor Komercijalne banke Banjaluka i član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Boško Mekinjić je kazao da je olakšice od banaka do sada zatražilo između 10 i 15 odsto pravnih lica, dok je fizičkih lica nešto manje, oko 5%.

- Banke moraju voditi računa da će doći do smanjenja priliva sredstava po osnovu olakšica i da će to u prvoj fazi biti između 20 i 30 posto - kazao je Makinjić

Dodao je i da treba imati i postkrizni plan, pri čemu je potcrtao ulogu Centralne banke BiH koja bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da smanji stopu obavezne rezerve i oslobodi sredstva bankama, ali i da olakša poziciju bankama kroz smanjenje negativne kamatne stope.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.