NavMenu

Pad svjetske trgovine do 32% u 2020.

Izvor: Beta Četvrtak, 09.04.2020. 07:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sashkin/shutterstock.com)Ilustracija
Svjetska trgovina bi ove godine trebalo da zabilježi pad između 13 i 32% zbog pandemije korona virusa, što je više nego 2008. kada je bila svjetska finansijska kriza, ocijenila je Svjetska trgovinska organizacija (STO).

Trgovinska razmjena koja je već otežana zbog tenzija između Kine i SAD i neizvjesnosti vezane za Bregzit, zabilježiće "dvocifren" pad u "gotovo svim regionima" u svijetu, posebno sa ozbiljnom korekcijom izvoza iz Sjeverne Amerike i Azije koje bi mogle da zabilježe pad od preko 40%, odnosno 36%.

Evropa i Južna Amerika bi mogle da imaju pad već od 30%.

- Neposredan cilj je obuzdavanje pandemije i ublažavanje ekonomske štete nanijete pojedincima, kompanijama i zemalja - izjavio je generalni direktor STO Roberto Azevedo, koji je pozvao političke zvaničnike da počnu da prave planove za period posle pandemije.

Prema predviđanjima STO, ova kriza će "vjerovatno imati veće posljedice po trgovinu nego međunarodna finansijska kriza iz 2008-2009".


Iako su ove dvije krize u određenom pogledu slične, posebno što se tiče intervencije vlada u cilju podrške preduzećima, razlikuju se po samoj prirodi pandemije i mjerama koje su preduzete.

- Zbog ograničenja kretanja i socijalnog distanciranja koja su uvedena da bi se zaustavilo širenje bolesti, ponuda radne snage, transport i putovanja su sada direktno pogođeni - ističe STO.

STO zato ukazuje da su "čitavi sektori nacionalnih privreda zatvoreni, poput hotela, restorana, trgovina, turizma i značajan dio proizvodne delatnosti".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.