Izvor: Beta | Četvrtak, 09.04.2020.| 07:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pad svjetske trgovine do 32% u 2020.

Ilustracija (Foto: Sashkin/shutterstock.com)
Svjetska trgovina bi ove godine trebalo da zabilježi pad između 13 i 32% zbog pandemije korona virusa, što je više nego 2008. kada je bila svjetska finansijska kriza, ocijenila je Svjetska trgovinska organizacija (STO).

Trgovinska razmjena koja je već otežana zbog tenzija između Kine i SAD i neizvjesnosti vezane za Bregzit, zabilježiće "dvocifren" pad u "gotovo svim regionima" u svijetu, posebno sa ozbiljnom korekcijom izvoza iz Sjeverne Amerike i Azije koje bi mogle da zabilježe pad od preko 40%, odnosno 36%.

Evropa i Južna Amerika bi mogle da imaju pad već od 30%.

- Neposredan cilj je obuzdavanje pandemije i ublažavanje ekonomske štete nanijete pojedincima, kompanijama i zemalja - izjavio je generalni direktor STO Roberto Azevedo, koji je pozvao političke zvaničnike da počnu da prave planove za period posle pandemije.

Prema predviđanjima STO, ova kriza će "vjerovatno imati veće posljedice po trgovinu nego međunarodna finansijska kriza iz 2008-2009".

Iako su ove dvije krize u određenom pogledu slične, posebno što se tiče intervencije vlada u cilju podrške preduzećima, razlikuju se po samoj prirodi pandemije i mjerama koje su preduzete.

- Zbog ograničenja kretanja i socijalnog distanciranja koja su uvedena da bi se zaustavilo širenje bolesti, ponuda radne snage, transport i putovanja su sada direktno pogođeni - ističe STO.

STO zato ukazuje da su "čitavi sektori nacionalnih privreda zatvoreni, poput hotela, restorana, trgovina, turizma i značajan dio proizvodne delatnosti".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.