Izvor: Indikator | Srijeda, 08.04.2020.| 13:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zašto profesor Anto Domazet smatra da će "korona zakon" stimulisati masovna otpuštanja?

(Foto: By serato / shutterstock.com)
Način subvencioniranja koji je predložen u Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa u FBiH toliko je nizak da neće stimulirati preduzetnike u privrednim društvima da zadržavaju radnike nego će ih stimulirati da ih upućuju na berzu rada.

Ovo je za hayat.ba kazao ekonomski ekspert i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Anto Domazet.

Prema njegovom mišljenju jedan od spornih i nejasnih članova zakona je član 4, u kojem se navodi da poslovni subjekti koji u mjesecu obračuna 2020. godine imali plaćene obaveze na isplaćene plaće zaključno za februar 2020. i pad ostvarenog prometa 20% i više u odnosu na ostvareni prosječni promet u januaru i februaru 2020. godine imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom.

Domazet smatra da kriterij po kojem privredna društva treba uključiti u subvencioniranje plata treba da bude takav da uzima period koji se kontinuirano pomjera.

- Dakle, januar i februar za martovske plaće odnosno subvencije. U aprilu se uzima januar i mart u poređenju sa prethodnom godinom. U maju - januar i april u poređenju sa prethnodnom godinom. Za juni uzimamo januar- maj u poređenju sa istim periodom prošle godine. Na taj način će se osigurati dinamička komponenta da se prema promjeni stanja i situacije uključuje i određeni broj privrednih društava, radnih mjesta u subvencioniranje, kaže Domazet.

Drugi aspekt problema, prema Domazetu, je taj što je način subvencioniranje koji je predložen toliko nizak da neće stimulirati preduzetnike u privrednim društvima da zadržavaju radnike nego će ih stimulirati da ih upućuju na berzu rada.

- Prijedlog koji je dala Vlada FBiH nije dobro osmišljen jer na primjeru od 100.000 radnika za tri mjeseca mi imamo situaciju da Vlada FBiH subvencionira negdje oko 70 mil KM privrednim društvima. Kada bi ti radnici prešli na berzu rada onda bi Vlada FBiH za njih morala da izdvoji 115 mi KM, dakle oko 40 mil KM više. Istovremeno ako bi poslodavci zadržavali te ljude trebalo bi da izdvoje 120 mil KM a ako ih šalju na berzu rada onda ne moraju ništa da izdvajaju. Recite mi, koja je to ekonomska logika da se ti radnici zadržavaju - upitao je Domazet.

On ističe da je najnužnije što Vlada FBiH treba da uradi je da izjednači obim intervencija u privrednim društvima za zadržavanje radnika sa obimom novca koji bi davala za te radnike kada bi oni bili na berzi rada.

Trebalo bi povećati za oko 60% obim intervencija za očuvanje radnih mjesta i tada bi možda poslodavci mogli naći logiku za zadržavanje radnika jer je jako važno zadržati radnike kao najvrijedniji resurs kompanija.

- Predviđam da će ako se usvoji taj zakon biti masovnog otpuštanja i da će fondovi zapošljavanja biti vrlo brzo iscrpljeni, odnosno da će sav napor Vlade FBIH biti usmjeren ka tome da puni te fondove a da će mjere subvencioniranja biti marginalne prirode. Jako je teško predvidjeti ali iznenadit ćemo se koliki će obim biti otpuštanja, zaključuje na kraju Domazet.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.