NavMenu

Povrat inostranog PDV-a u uslovima pandemije - Pokrenuta inicijativa za produženje roka do 30. septembra

Izvor: eKapija Srijeda, 08.04.2020. 10:12
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Poslovanje u doba pandemije virusa korona je objektivno jako otežano, a u nekim djelatnostima je čak i nemoguće, kaže Mirko Vicentić iz firme IMO Junior iz Orašja.

Postojeće nepovoljne okolnosti, kaže, svakako donose i zabrinutost kod bosanskohercegovačkih kompanija, kao pravnih lica, koje su prethodnih godina uspješno vraćale inostrani PDV (za troškove hotela, seminara, kongresa, edukacije, goriva, putarine...), i na taj način doprinosile značajnim uštedama inostranih troškova i povećanju sopstvene likvidnosti.

- Promene poslovnog ambijenta, rad od kuće, prinudni odmori i slično, česti prekidi pa i zastoji u elektronskim mrežama, zatim skraćenje rada institucija kao i poremećaj u radu poštanskih i jednog broja kurirskih službi ozbiljno će otežati kreiranje refundabilnih zahtjeva u ranije utvrđenim rokovima - smatra Vicentić.

Imajući u vidu sve pobrojane okolnosti, a cilju zaštite interesa klijenata, švajcarski United Cash Back je kaže Vicentić, kao vodeća evropska mreža kancelarija za povrat inostranog PDV-a još početkom marta pokrenuo ideju za produženje rokova za podnošenje refundabilnih zahtjeva. U saradnji sa evropskom asocijacijom za PDV - IVA (International VAT assciation), kreirana je inicijativa za produženje rokova.

Inicijativa predlaže prolongiranje rokova iz Direktive 13 (po kojoj je važeči rok 30. juni tekuće godine), kao i Direktive 8 (po kojoj je važeči rok 30. septembar tekuće godine).


Inicijativa je poslata na adresu Evropske komisije. Iz komisije je stigao odgovor da podržavaju predlog, i da su u toku konsultacije sa najvećim poreskim upravama EU. Nezvanično je potvrđeno da se Poreska prava Njemačke već izjasnila podržavajući predlog iz inicijative.

Očekuje se od Komisije da najkasnije do kraja aprila donese odgovarajući akt koji bi obavezao sve poreske uprave država EU da prolongiraju postojeće rokove.

- Nadamo se da će i Uprava za indirektno oporezivanje BiH prolongirati postojeći rok i da će umesto 30. juna, omogućiti prijem zahteva do 30. septembra i na taj način zaštiti interese stranih investitora kao i drugih inostranih kompanija koje obavljaju poslovne aktivnosti u Bosni i Hercegovini - poručuje Mirko Vicentić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

23.04.2024.  |  Vijesti

5 zabavnih načina za farbanje uskršnjih jaja

23.04.2024.  |  Vijesti

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

21.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.