Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 07.04.2020.| 13:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EU izdvaja 80,5 mil EUR pomoći za rješavanje posljedica epidemije u BiH

(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Finansijska pomoć BiH za podršku u rješavanju posljedica virusa korona u smislu hitnih medicinskih potreba i socioekonomskog oporavka iznosiće do 80,5 mil EUR, naveli su u zajedničkoj izjavi ambasadori država članica EU akreditovani u BiH, komandant EUFOR-a general Rajnhar Trišak i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler.

U zajedničkoj izjavi je istaknuto da EU ostaje jednako posvećena BiH i usljed zdravstvene krize izazvane epidemijom virusa korona, kada je solidarnost potrebnija nego ikada.

- Iako je EU najveći trgovinski partner BiH i njen najveći donator, naš odnos se ne zasniva isključivo na obostranim ekonomskim pogodnostima, pa čak ni na geografiji ili kulturi, već na temeljnom principu solidarnosti koji je zbližio Evropljane u godinama nakon Drugog svjetskog rata. U tom duhu danas sarađujemo sa građanima i vlastima u BiH -navodi se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju naglašavase da su zemlje širom svijeta, uključujući i one u Evropi, uvele mjere karantina i ograničenja putovanja da bi spriječile širenje virusa, ali da to ne znači da su odustale od međusobnog pomaganja, te da nije obustavljen izvoz medicinske opreme iz EU.

- On se nastavlja, uz prethodno odobrenje država članica EU. BiH je takođe pozvana da, kao i susjedi sa zapadnog Balkana, pristupi Zajedničkom sporazumu za nabavku hitne medicinske opreme skupa sa državama članicama EU. Sada je potrebno brzo djelovati kako bi se proces nabavki finalizirao - navode ambasadori zemlja članica EU i komandant EUFOR-a.

Zajednički se radi na olakšavanju prevoza robe preko granica, unutar regiona i sa EU.

- Nadamo se da će se sve zemlje regiona pridružiti BiH iskazivanjem podrške inicijativi Transportne zajednice i Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) za uspostavljanje "zelenih koridora". Koridori su zamišljeni s ciljem ubrzavanja protoka roba neophodnih za regiju, uključujući BiH - navodi se u saopštenju.

Još jedan "mehanizam solidarnosti", ističu ambasadori, jeste Mehanizam Unije za civilnu zaštitu koji je upravo aktiviran kako bi osigurao nematerijalnu pomoć za BiH iz resursa država članica.

- Svakodnevno smo u kontaktu s vlastima u BiH i aktivno koordiniramo s UN, Svjetskom zdravstvenom organizacijom, međunarodnim finansijskim agencijama i EUFOR-om. Naš jedini cilj je što brže pružiti konkretnu pomoć direktno građanima BiH - naglašavaju ambasadori.

U saopštenju se podsjeća da je tokom protekle tri sedmice ambasador Zatler u ime EU potpisao s UNDP-om prvi dio finansijskog paketa pomoći od 7 mil EUR.

- Isporuke su već u toku – podijeljeno je 7.500 testova, a 15.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje će biti dostavljeno do kraja sedmice. Prvih 40 respiratora stiže u aprilu, a ostatak u maju - podsjećaju ambasadori zemalja članica EU.

Pored gorućih zdravstvenih pitanja, ambasadori zemalja članica EU svjesni su koliko je ova situacija teška za ekonomiju u BiH generalno, a posebno za mala preduzeća.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.