NavMenu

Ko bi mogao najviše da profitira tokom pandemije koronavirusa?

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 07.04.2020. 08:07
Komentari
Podeli
(Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Prema izvještaju Svjetske trgovinske organizacije (STO) Njemačka je najveći izvoznik medicinskih proizvoda u svijetu, Kina i Singapur predvode u izvozu maski i respiratora, a najviše se u vrijeme pandemije koronavirusa carini - sapun.

Ukupni izvoz lijekova, medicinske opreme, proizvoda za ličnu zaštitu i potrošnog medicinskog materijala u 2019. dostigao je cifru od 996 mlrd USD, što je 6% više nego u godini ranije. Njemačka je najveći izvoznik, s vrijednošću izvoza u 2019. od 136,2 mlrd USD i 14% udjela u svjetskom tržištu.

Kako navodi STO na drugom mjestu su SAD sa 116,6 mlrd USD i udjelom od 12%. Treća je Švajcarska s 90 mlrd USD izvoza i 9% udjela u globalnom tržištu. Te tri zemlje čine nešto više od trećine svjetskog izvoza medicinskih proizvoda.

Vrijednost uvoza porasla je prošle godine 5%, premašivši 1.000 mlrd USD. Time je ukupna vrijednost globalne razmjene medicinskih proizvoda u 2019. godini dostigla oko 2.000 mlrd USD, što odgovara oko 5% vrijednosti ukupne globalne robne razmjene.

Kina je sedmi izvoznik cijele grupe medicinskih proizvoda, ali je najveći izvoznik zaštitnih maski i drži gotovo četvrtinu globalnog tržišta. Zajedno s Njemačkom i SAD proizvodi gotovo svaku drugu masku, prema podacima STO.

Singapur pak predvodi malobrojnu grupu izvoznika respiratora i ventilatora u koju su se još svrstali SAD, Holandija i Kina. Zajedno proizvode više od polovine tih uređaja za medicinsku podršku disanju.


Zbog pandemije korona virusa bolnice širom svijeta pokušavaju da ih nabave a u posljednje vrijeme i same organizuju proizvodnju pojedinih dijelova 3D printanjem, uz podršku kompanija iz drugih sektora ali i organiziranih inicijativa građana.

STO ukazuje i na velike razlike u carinama na različite grupe proizvoda važnih za prevenciju i liječenje Covida-19.

Raspon se kreće od 2,1% u prosjeku za lijekove preko 3,4% za opremu poput respiratora, mikroskopa i skenera do 11,5% za proizvode za ličnu zaštitu, poput maski, rukavica i naočara. U nekim zemljama ta se stopa penje i na 27%.

U STO izdvajaju prosječnu carinu na uvoz sapuna od 17%, dodajući da u nekim zemljama članicama premašuje i 50%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.