Izvor: B92 | Nedjelja, 05.04.2020.| 10:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Test krvi može pomoći u ranom otkrivanju karcinoma, tvrde naučnici

Ilustracija
Ilustracija (Foto: somsak suwanput/shutterstock.com)
Jednostavan test krvi može da provjeri više od 50 vrsta karcinoma, često prije bilo kakvih znakova i simptoma, tvrde naučnici.

Stručnjaci se nadaju da test može da pomogne u ranom dijagnostifikovanju tumora kada je manje agresivan i lakše se leči, preneo je BBC.

Test je već imao ograničenu upotrebu u kliničkim ispitivanjima. Međutim, prije nego što se ovaj test počne koristiti rutinski, potrebno je vidjeti rezultate kliničkih studija da bi se u potpunosti razumjele njegove performanse.

Više od 99% pozitivnih rezultata su tačni, kažu stručnjaci, ali će najvažnije biti da se provjeri da li testovi propuštaju slučajeve i pružaju lažno uvjerenje.

U testu se traže hemijske promjene na delovima genetskog koda – DNK bez ćelija – koje prodiru iz tumora u krvotok.

Istraživači sa Instituta Dana-Farber i Harvardske medicinske škole radeći sa kolegama iz Velike Britanije sa Instituta Francis Krik i Univerziteta u Londonu testirali su više od 4.000 uzoraka pacijenata – nekih sa i nekih bez raka. U 96% uzoraka, test je tačno otkrio tip raka.

Jedan od glavnih istraživača, prof. Geof Oksnard rekao je da ovaj test ima sve karakteristike potrebne za korišćenje na veliki deo stanovništva kao test za otkrivanje više vrsti rakova.

Dr David Krozbi iz Velike Britanije kazao je da otkrivanje karcinoma u najranijoj fazi kada su još izlečivi ima ogroman potencijal da spasi živote i da su potrebne tehnološke inovacije da se potencijal pretvori u stvarnost.

Ipak, potrebno je još istraživanja da bi se poboljšala sposobnost testa da otkrije karcinome u najranijoj fazi kao i mogućnost funkcionisanja u realnom scenariju otkrivanja raka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.