Izvor: eKapija | Nedjelja, 05.04.2020.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Virtuelna izložba Was ist Walter u Historijskom muzeju BiH

(Foto: JasaStyle/shutterstock.com)
Historijski muzej BiH organizovaće 6. aprila u 20:00 sati virtuelno otvorenje šestoaprilske izložbe "Was ist Walter?" koja je poklon građanima i građankama za Dan grada Sarajeva, saopšteno je na sajtu Grada.

U saopćenju Historijskog muzeja BiH se navodi da su muzeji nekada bili mjesta gdje se čuvaju priče o velikim, nacionalnim herojima. Tako je u Muzej revolucije BiH, današnji Historijski muzej BiH, ušla priča o Valteru – jednom od osloboditelja Sarajeva od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

- Kroz historiju se mijenjao muzej, mijenjala se slika Valtera, mijenjalo se društvo – sve promjene su dovele do toga da se 6. aprila 2020. godine možemo pitati: "Was ist Walter?" ili "Šta je Sarajevo danas?".

Koliko je prošlost oblikovala naš grad? Koje su priče iz prošlosti Sarajeva koje trebamo njegovati i u budućnosti? Koji su simboli grada, neka su od pitanja koja izložba postavlja, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je izložba "Was ist Walter" kritičko putovanje kroz historiju Sarajeva, čiji odgovori se ne artikulišu kroz jednu paradigmu, već kroz niz različitih i autentičnih umjetničkih odgovora.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.