Izvor: Capital | Subota, 04.04.2020.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

CB BiH: Korišćenje deviznih rezervi dovelo bi do veće krize

(Foto: Northfoto/shutterstock.com)
Učestali javni pozivi za korištenje deviznih rezervi radi direktnog finansiranja budžeta i privrede u BiH mogli bi dovesti do mnogo veće i trajnije krize. Poremećaji na malom deviznom tržištu mogu preko noći izrasti u veliku krizu, saopšteno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Iz Centralne banke upozoravaju da su posljednjih dana u javnom diskursu česte netačne tvrdnje o ulozi, zadacima i ovlaštenjima koje su propisane Zakonom o Centralnoj banci BiH i Ustavom Bosne i Hercegovine.

– CBBiH je fokusirana na svoju ključnu ulogu, a to je očuvanje monetarne stabilnosti, te doprinosi finansijskoj stabilnosti u turbulentnim okolnostima izazvanim pandemijom. Stoga nam je od izuzetne važnosti adekvatno upravljanje deviznim rezervama CBBiH, s akcentom na sigurnosti ulaganja, zbog očuvanja aranžmana valutnog odbora – navodi se u saopštenju.

Dodaju da je, u tom smislu, domaća valuta stabilna i uživa potpuno povjerenje, i na taj način CBBiH najbolje doprinosi stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema, makroekonomskoj stabilnosti i očuvanju pretpostavki za ekonomski oporavak.

– Učestali javni pozivi za korištenje deviznih rezervi radi direktnog finansiranja budžeta i privrede u BiH mogli bi dovesti do mnogo veće i trajnije krize. Poremećaji na malom deviznom tržištu mogu preko noći izrasti u veliku krizu. Napuštanje ili narušavanje valutnog odbora imalo bi katastrofalne posljedice po finansijsku i ekonomsku stabilnost i perspektive razvoja BiH. Pala bi vrijednost domaće valute, došlo bi do dodatnog osiromašenja ljudi, raširio bi se osjećaj nesigurnosti – objašnjavaju u Centralnoj banci.

Dodaju da institucije BiH u okviru svojih mandata nastoje osigurati povoljne finansijske aranžmane u okviru kojih bi se mobilizovala domaća i međunarodna bankarska sredstva kojih na tržištu ima u velikim iznosima.

Višak rezervi na računu kod CBBiH koji je na raspolaganju bankama krajem marta iznosi 2,45 mlrd KM. Svi zajedno dužni smo čuvati vrijednost i likvidnost sredstava koje su naši građani i privreda povjerili bankarskom sistemu. Raspoloživost i vrijednost tih sredstava uslov su našeg opstanka – navodi se u saopštnju.

Dodaju da je najviše što CBBiH u takvim uslovima može učiniti u okviru svog mandata je razmotriti smanjenje stope obavezne rezerve ako se višak rezervi banaka pokaže nedovoljnim za finansiranje javnih programa.

– Ako se pojavi takva situacija, budite sigurni da ćemo to i učiniti – navedeno je u saopštenju.

– Takođe, u ovim vanrednim okolnostima, prioriteti su nam osigurati potpuno nesmetano funkcionisanje međubankarskih poravnanja u platnom sistemu – navode u Centralnoj banci.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.