NavMenu

Srbija u 2019. po količini izvoza višanja prva u svijetu, ne i po vrijednosti

Izvor: Makroekonomija.org Nedjelja, 05.04.2020. 12:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Couleur)Ilustracija
Srbija je u 2019. godini izvezla 14.252 tone višanja, što je najveća količina u svjetskoj trgovini. Mađarska je prodala 10.322 tone, Poljska 5.210 tona, pa slijede SAD sa 3.176 tona.

Srbija je imala tek četvrtu vrijednost izvoza, nakon SAD, Kanade i Mađarske, jer prve dvije prodaju višnje po 10 puta većoj cijeni, Mađarska za oko 50% većoj, a prosječna izvozna cena iz Srbije bila je oko 70 dinara po kilogramu (570 EUR po toni).

Osim Mađarske, od zemalja sa kojima se graniči Srbija višnje se izvoze i iz Hrvatske i Bugarske, ali po mnogo manjim vrijednostima i količinama.

Srbija je bila u mogućnosti da proda najveću količinu višanja zahvaljujući izvozu u Rusiju koji je od 2012. godine povećan 6,2 puta. U vrijeme poljoprivrednog popisa tri petine vrijednosti izvoza išlo je u Njemačku, ali je od tada vrijednost smanjena za dvije petine. Višnje se izvoze još u BiH, Austriju, Mađarsku, Italiju i Rumuniju i još u pet zemalja za manje od 100.000 EUR po zemlji.

Najveći dio pod višnjama, u vrijeme poljoprivrednog popisa, nalazio se u Južnoj i Istočnoj Srbiji (70%), zatim u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (13,8%), Vojvodini (11%) a najmanje u Beogradu (5,3%).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.