NavMenu

Virus korona kroz prizmu privrednika - Iz Tehničkog remonta Bratunac poručuju da će oporavak zavisiti od koordinacije države i privrede

Izvor: eKapija Petak, 03.04.2020. 11:18
Komentari
Podeli
(Foto: TRB)
Protekla godina je bila vrlo uspješna za Tehnički remont Bratunac (TRB). Specijalizovana oklopna vozila Despot, čiji je prototip predstavljen početkom 2019. godine, isporučena su MUP-u RS, a interes za prvo domaće oklopno vozilo pokazali su i Egipat, Vijetnam, Ujedinjeni Arapski Emirati... Takođe, TRB je krajem prošle godine otvorio i novi prozvodni pogon.

Kako kažu iz TRB-a, na dobar početak 2020. i mnoge ugovorene poslove uticaće i već utiče, trenutna situacija izazvana virusom korona, kako na poslovanje TRB-a, tako i na sve segmente društva.

- Međutim, prioritet nam je da sačuvamo radnike, jer bez radnika neće biti ni poslovanja, a sljedeći prioritet je da sačuvamo povjerenje koje smo stekli u dosadašnjem radu i da zadržimo poslovanje koliko god je to moguće - ističe za eKapiju direktor firme Tehnički remont Bratunac Slavenko Ristić.

Dodaje da su preduzeli sve mjere u skladu sa preporukama Vlade Republike Srpske u cilju zaštite zaposlenih i reorganizovali posao u skladu sa njima.

- Pre svega ističem da u ovom trenutku, lično, kao i kompanije koje predstavljam, sve svoje raspoložive kapacitete usmjeravamo na pomoć institucijama i ugroženom stanovništvu, a kako bi što lakše savladali krizu nastalu usljed pandemije virusa korona.

Ristić kaže da će oni, kao i većina drugih kompanija koje posluju na ovom tržištu, proći kroz određenu krizu uzrokovanu globalnom epidemijom virusa COVID-19.

- Tu, prije svega, mislim na određenu problematiku kašnjenja sa isporukom repromatrijala, kao i isporukom i naplatom naših proizvoda od krajnjih korisnika. Takođe, po preporuci nadležnih institucija, naše kompanije rade smanjenim kapacitetom, a svi radnici čiji je rad moguć od kuće, tako i rade. Ono što želim da naglasim je da u našim kompanijama nema i neće biti otpuštanja radnika.

Uprkos smenu, rad je, kako kaže, dobro organizovan i ne bi trebalo da imaju značajnija kašnjenja sa završetkom proizvoda, u rokovima koje su ranije dogovorili.

Biznis u drugom planu

Direktor TRB ističe da je u ovom trenutku u cijelom svijetu fokus na načinima zaštite ljudi i pripremama mjera za pomoć ekonomiji. Biznis, kao takav, je za sada u drugom planu, ali projekti koji teku nisu ugroženi.

- Mi smo definisali mjere kojim se osiguravamo da ćemo moći da isporučimo ugovorene proizvode. Od kada je nastupila pandemija sa našim klijentima održavamo svakodnevnu komunikaciju i pokušavamo da pronađemo najbolja rješenja za sve. Razgovara se o potencijalnim novim projektima, ali zaista je rano da se bilo šta konkretno pomene.

Koje su vaše preporuke da se sačuvaju poslovi i radnici u ovoj kriznoj situaciji?

- Sada nam je na prvom mjestu solidarnost. Među prvima u Republici Srpskoj smo donirali novac za nabavku respiratora za bolnicu u Bijeljini i izdvojili 100.000 EUR direktne pomoći građanima Bratunca i Bijeljine u kojima posluju moje kompanije. Izašli smo u javnost sa ovom informacijom sa ciljem da pokažemo kako privrednici treba da djeluju u kriznim situacijama i da animiramo druge da učine isto. Tako je nastala akcija "Respiratori za Srpsku" u koju smo uložili naše raspoložive kapacitete i rezultati su više nego dobri. Samo za dva dana brojni privrednici i građani pojedinačno, uplatili su blizu milion KM na račun koji smo zajedno sa Crvenim krstom otvorili za ove potrebe. Sada mi pomažemo državi, a nakon krize ne bi trebalo da izostane i pomoć države privredi, a brojne mjere su već najavljene - ističe Ristić.

Preporučuje da bismo svi trebali odgovorno da pristupimo problemu, da pomognemo u rješavanju, a ne da ga produbljujemo.

Na pitanje o predviđanju ekonomske situacije u BiH u narednom periodu, Ristić odgovara da polazi od pretpostavke da će privreda imati ozbiljne posljedice, a oporavak će zavisiti od koordinacije države i privrede i mjera koje će biti uspostavljene.

- Smatram da svi zajedno, radnici, privreda i država mogu izaći iz ove krize sa što manje gubitaka. Ovakve stvari koliko god da su teške daju i šansu i da se naslanjamo više jedni na druge i minimalizujemo razlike koje postoje.

Šta kažu privrednici u BiH o poslovanju za vrijeme korona virusa, kako čuvaju svoj biznis i koje su im preporuke za spas domaće ekonomije čitajte OVDJE.

Pozivamo vas da eKapiji na mail urednikbh@ekapija.com pošaljete svoje razmišljanje na ovu temu - šta privrednici i država mogu zajedno uraditi da prebrodimo ovu situaciju.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.