NavMenu

Niču proizvodni pogoni uprkos pandemiji - U prijedorskoj industrijskoj zoni Celpak teku radovi uz manja kašnjenja

Izvor: Capital Petak, 03.04.2020. 10:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goodluz/shutterstock.com)Ilustracija
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetio je juče, 2. aprila, industrijsku zonu Celpak gdje se grade nova proizvodna postrojenja i radovi odvijaju uz manja kašnjenja u odnosu na planove, ali ih epidemiološka situacija nije obustavila.

- Mnoge firme ostaju bez međunarodnih ugovora i moramo hitno, i lokalna zajednica i Vlada Republike Srpske, razmišljati kako da dijelove budžeta usmjerimo u pomoć preduzećima da radnici ne ostanu bez posla i da ostanu u firmama jer će se tako lakše nastaviti raditi kada prestane epidemija - rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je Privrednoj komori Republike Srpske poslao prijedloge mjera Gradske uprave, budući da Privredna komora pregovara sa Vladom Srpske, i izrazio nadu da će odgovarajuće mjere što prije biti donesene.

- Osloboditi privrednike obaveza dok kriza traje, a ono što ulože budžeti u podršku privrednicima procijeniti da, nakon dvije-tri godine grejs perioda, privreda počne vraćati uloženo. To su moja razmišljanja i pozdravljam aktivnosti u ovoj industrijskoj zoni koje će početi u narednom periodu - rekao je Đaković.

Direktor firme Roundliner BiH Osman Džamastagić rekao je da ovaj njemački investitor gradi proizvodnu halu od 1.200 metara kvadratnih za oko 15 radnika u kojoj bi u junu trebalo da počne proizvodnja specijalnih plastičnih vreća za industrijsku proizvodnju.

- Njemački investitor planirao je četiri hale u Prijedoru, a ovo je prva i vrijednost ove investicije veća je od milion KM - naveo je Džamastagić.

Mladen Unijat, vlasnik firme Unijat-M koja gradi fabrike za Roundliner, rekao je da je hala u završnoj fazi konstrukcije, da bi trebalo da bude okončana krajem maja i da je bilo zastoja od desetak dana zbog poteškoća i zastoja u nabavci materijala.

Vlasnik firme CNC power Sabahudin Islamoski rekao je da je izgradnja poslovne hale od 800 m2 trenutno u zastoju, da neće biti otpuštanja radnika dok god ima novca u budžetu firme i da je plan da se investira u CNC mašine za mašinsku obradu metala i izradu inoks elemenata i konstrukcija.

- Imamo osam radnika, imamo i spoljne saradnike, a u naredne dvije godine planiramo zaposliti dvadesetak ljudi -dodao je Islamoski.

Tehnički direktor firme Edna metalworking Milenko Kondić rekao je da je više od 90% posla završeno na izgradnji nove proizvodne hale u ovoj industrijskoj zoni, a da je preostalo da se urade priključci za kanalizaciju, struju i vodu za šta se takođe očekuje pomoć Gradske uprave.

- Firma posluje redukovanim tempom. U narednom periodu nećemo otpuštati radnike. Ispunjavamo zahtjeve kupaca, ide izvoz, što je najbitnije, i plate se neće mijenjati - naveo je Kondić.

On je dodao da firma sada posluje u inkubatoru u Palančištu, a da se u novu halu planira preseliti za dva mjeseca gdje će se proširiti sfera i kapacitet poslovanja i broj radnika povećati na 50.

Edna metalworking proizvodi čelične elemente za grijanje i vrši mašinsku obradu čeličnih elemenata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.