NavMenu

Zajednička borba protiv korone - Dok političari zatvaraju granice naučnici ruše sve barijere

Izvor: Glas Srpske Petak, 03.04.2020. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Virus korona je promjenio pravila rada u naučnim krugovima koji multidisciplinarno proučavaju taj virus.

Kao nikada prije, gotovo svi svjetski istraživači su urgentno fokusirani samo na jedan problem.

Iste poruke, doduše drugačije intonirane, uputili su svojim naučnicima i Donald Tramp i Si Ðiping - borba protiv virusa korona je imperativ i nacionalni prioritet.

- To je besmislena poruka jer stvari ne funkcionišu na taj način komentariše Džonatan Hini sa Univerziteta Kembridž - koji radi na pronalaženju vakcije protiv virusa korona.

Dok političari zatvaraju granice i ograničavaju razmjenu sa spoljnim svijetom, naučnici ruše sve barijere da bi stvarali globalnu saradničku mrežu kakva do sada nije viđena.

Istraživači iz svih dijelova svijeta ukazuju da je većina priznatih stručnjaka simultano fokusirano na isti problem i užurbano traženje rješenja protiv koronavirusa, a gotovo svi drugi istraživački projekti su odloženi do daljeg.

- Nikada nisam čuo da neki istraživač ili naučnik, zaista vrijedan naučnik govori u kontekstu nacije. Moja i tvoja nacija, moj i tvoj jezik, tako ne komuniciraju vrhunski eksperti i naučnici - kaže dr Frančesko Perone, načelnik tima za kliničko ispitivanje virusa korona.


Iz naučnih laboratorija širom svijeta stižu iste poruke: svi se bavimo urgentnim istraživanjima virusa korona.

Rezultati su svima dostupni i mogu da budu upotrebljeni, bez ograničenja za dalja istraživanja.

- Sposobnost da sada radimo i sarađujemo bez ograničenja rezultat je potrebe da svojim radom i u dobroj koordinaciji sa kolegama svuda u svijetu obezbijedimo preživljavanje - zaključuju u istraživačkom centru za mikrobilogiju univerziteta Oksford.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.