NavMenu

Tegeltija traži od međunarodnih finansijskih institucija 600 mil EUR pomoći za privredu BiH

Izvor: eKapija Petak, 03.04.2020. 11:48
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: JasaStyle/shutterstock.com)Sarajevo
Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija održao je u četvrtak, 2. aprila, video-konferenciju sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija u BiH - rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Endru Džuelom, šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom, šeficom Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD u BiH Manuelom Nesl, šeficom Kancelarije Evropske investicione banke EIB u BiH Sandrin Fiska i predstavnicom Međunarodne finansijske korporacije Ladom Buševac o trenutnoj situaciji u BiH, te o mogućnostima i modelima odgovora na krizu prouzrokovanu pandemijom virusa korona.

Tegeltija je zatražio da se zajedničkim naporima za podršku i oporavak od krize obezbijedi iznos od minimalno 600 mil EUR za BiH kako bi se adekvatno pomoglo zdravstvenom sektoru kao i privredi koja je izuzetno pogođena ovom krizom, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Predložio je i da se Izvršnom odoboru MMF-a u Vašingtonu uputi zahtjev za povećanje sredstava iz Instumenta za brzo finansiranje sa dosadašnjih 50% na 100% uplaćene kvote, što bi značilo povećanje sa 165 mil EUR na iznos od 330 mil EUR, koji bi posredstvom ovog instrument bio odobren BiH.


Govoreći o ekonomskom asprektu krize, Tegeltija je od predstavnika međunarodnih finansijskih institucija zatražio da, imajući u vidu vanredne okolnosti, restrukturišu svoje postojeće aranžmane i prilagode važeće strategije saradnje sa BiH trenutnoj situaciji, kako bi adekvatno i brzo odgovorili na krizu koja će neminovno za rezultat imati smanjenje broja zaposlenih u BiH.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.