Izvor: Klix | Četvrtak, 02.04.2020.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada KS će firmama kojima je zabranjen rad uplatiti minimalac za mart

(Foto: M DOGAN/shutterstock.com)
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić danas je saopštio da će Vlada KS u narednom periodu subvencionirati martovske plate za firme kojima je u međuvremenu zabranjen rad zbog odluke o proglašavanju stanja prirodne nesreće.

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo se 75 osoba prijavilo na biro za zapošljavanje. Kako bi pomogla najpogođenijim privrednicima, Vlada KS je saopćila da rade na pripremanju tri seta mjera.

- Prva mjera je zadržavanje radnika i to u svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad, a koji su zadržali sve radnike i koji nemaju dugovanja. Osigurat ćemo novac za isplate plate za mart do iznosa minimalne plate, a to je 406 KM. Molimo radnike da ne potpisuju sporazumne niti bilo kakve prekide radnih odnosa - kazao je Nenadić.

Istaknuto je kako će ovakva uplata vjerovatno biti planirana i za april, odnosno shodno tome koliko vanredno stanje bude trajalo.

Radi se o kratkoročnim, kakva je i ova pomoć u subvencioniranju plata za mart, potom srednjoročnim i dugoročnim mjerama koje će predstaviti u narednom periodu.

Također, Nenadić je naglasio da će određene mjere poduzeti Vlada FBiH, a da će Vlada KS shodno tome usklađivati i poduzimati svoje mjere obećavajući aktivan angažman.

Nenadić je obećao da u Sarajevo u narednih 14 dana stiže novi kontingent respiratora te da sada kanton koji predvodi ima "solidnu količinu respiratora".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.