NavMenu

Virus korona kroz prizmu privrednika - Banjalučka agencija Kompas Tours posljedice ocjenjuje nesagledivim, a oporavku se nada od septembra

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.04.2020. 13:05
Komentari
Podeli
Mladen RačićMladen Račić
Pandemija koronavirusa uticala je da banjalučka turistička agencija Kompas Tours otkaže sva putovanja planirana u martu i aprilu. Kako kaže u intervjuu za eKapiju direktor ove agencije, Mladen Račić, to znači da neće imati nikakvih prihoda zbog nemogućnosti prodaje karata i ljetnih aranžmana.

- Posljedice su nesagledive, i imaćemo totalni gubitak za mart, ali sasvim sigurno i za april i maj ove godine. Razlog tome jeste uvođenje vanredne sitacije, policijskog sata pa i vanrednog stanja koje onemogućava bilo kakav pojam ili oblik putovanja. Problem rješavamo, barem za sada, isplatom plata zaposlenim u agenciji u punom iznosu kao i plaćanjem svih troškova poslovanja - doprinosi, struja, telefon, grijanje… iako nismo radili polovinu marta - ističe Račić.

Smatra da je teško procijeniti koliko će iznositi šteta u turističkom sektoru BiH, ali njegova procjena je da bi to moglo iznositi i do 200 mil KM. Kako kaže, na svjetskom nivou procjena je da će oko 50 miliona radnika iz sektora turizma ostati bez posla, a da bi ukupan gubitak globalno u ovom sektoru iznosio više milijardi evra.

- Sasvim sigurno da će korona virus COVID-19 donijeti i neke promjene u samom smislu putovanja. Realno je očekivati da će putnici više pažnje obraćati na informaciju da li su hoteli, hosteli, moteli uradili sve u smislu dezinfekcije, čistoće, higijene... Očekujem i da će se putnici manje interesovati za putovanja u zemlje gdje je korona virus COVID-19 imala za posljedicu veliki broj smrtnih slučajeva, u ovom trenutku Italija i Španija, ali vjerujem da će im potencijalna putovanja biti interesantna i u našoj državi - kaže Račić.

Realno je očekivati, prema njegovim riječima, da i nakon prestanka opasnosti od ovog virusa i povratka u normalan život putnici ne počnu odmah putovati.

- Vjerujem da će svako od nas imati još onaj psihološki strah i nakon što sve ovo prođe. Vjerujem da će se, ako do kraja maja prođe opasnost, turističko tržište revitalizirati, a turističke agencije vjerovatno početi normalan rad tek od septembra. Period jeseni je za naše tržište interesantan, jer bi tada već trebalo da nam dolaze grupe turista iz Slovenije, Hrvatske, Turske, ali i sa dalekog istoka - Kine, Koreje, Japana, u okviru svojih putovanja poznatih pod nazivom "balkanske kružne ture".

Mjere za oporavak

Račić za eKapiju dijeli prijedloge mjera Udruženja turističkih agencija Republike Srpske sa kojim su upoznali Ministarstvo trgovine i turizma, kako bi se očuvalo poslovanje agencija i svi zaposleni u turizmu uopšte:

- Pomoć države i državnih organa, tako da turističke agencije zaposlenima isplate razliku plate u dosadašnjem iznosu, a da Vlada RS isplati minimalac i doprinose za penziono, socijalno i zdravstveno osiguranje dok ne prođe opasnost od širenja virusa COVID-19 plus za naredna tri mjeseca. Na ovaj način izbjegla bi se najružnija situacija tj. ne bi bilo otkaza zaposlenima u agencijama. Ako dođe do otkaza, ti radnici opet će biti na teretu države, jer će se prijaviti na biro rada kako bi ostvarili svoja prava.

- Jednokratna finansijska pomoć u nepovratnim sredstvima svim turističkim agencijama u skladu sa brojem prijavljenih radnika u punom random vremenu. Predlažemo da se ta pomoć isplati iz sredstava namijenjenih za promociju turizma ove godine, učešća na sajmovima i grantovima.


- Oslobađanje plaćanja akontacije poreza na dobit (jer dobiti ni u jednoj turističkoj agenciji neće biti ili će je biti vrlo malo) za 2020. godinu, kao i svih plaćanja parafiskalnih nameta dok ne prođe opasnost od širenja virusa, za naredna tri mjeseca.

- Da Ministarstvo kreira dokument "Saglasnost putnika" koji su već izvršili određena plaćanja u turističkim agencijama, u smislu da se za uplaćena, a odložena turistička putovanja, izdaju vrijednosni vaučeri, umjesto da im bude vraćen novac, kako bi ti isti klijenti/putnici mogli da ih iskoriste u narednih godinu dana. Na ovaj način Ministarstvo turizma Republike Srbije je zaštitilo sve turističke agencije u toj zemlji.

- Prijedlog da se ekskurzije i druga đačka putovanja, koja se zbog virusa i vanrednih mjera neće realizovati u maju i junu, prebace za narednu školsku godinu tj. za septembar i svakako oktobar, jer neće biti moguće izvesti đačka putovanja samo u septembru zbog nedovoljnog broja prevoznih niti smještajnih kapaciteta

Šta kažu privrednici u BiH o poslovanju za vrijeme korona virusa, kako čuvaju svoj biznis i koje su im preporuke za spas domaće ekonomije čitajte OVDJE.

Pozivamo vas da eKapiji na mail urednikbh@ekapija.com pošaljete svoje razmišljanje na ovu temu - šta privrednici i država mogu zajedno uraditi da prebrodimo ovu situaciju.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.03.2024.  |  Energija

Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-Gasa: Pokazalo se da su politika i energetika neodvojivi

Projekat gasifikacije istoka Republike Srpske će promijeniti izgled ovog dijela Srpske. Gasifikacijom Jahorine, Istočnog Sarajeva, Pala i Igrišta stvorićemo uslove za privlačenje većih i snažnijih investitora iz oblasti industrije i prerade. Nakon toga slijede projekti gasifikacije Vlasenice, Han Pijeska, Bratunca, Srebrenice… Ako je 2022. godina bila početak promjena za Sarajevo-Gas, u kojoj je potpuno promijenjena vlasnička

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.