NavMenu

Posljedice pandemije - Domaći stručnjaci prognoziraju pad BDP u BiH i do 10%

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 02.04.2020. 09:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tony Stock/shutterstock.com)Ilustracija
Iako je još rano govoriti o procjenama pada BDP-a, gotovo je sigurno da će taj pad kada je riječ o BiH biti veći od 5%, a prema predviđanjima pojedinih ekonomista, moguće čak i duplo više.

U suštini, sve zavisi od toga koliko će trajati kriza izazvana virusom korona, tačnije restriktivne mjere koje ograničavaju rad, a predviđanja evropskih ekonomista i pojedinih centralnih banaka iz EU su da će pad BDP-a iznositi od 5 pa do čak 20%.

Ako uzmemo u obzir da BDP u BiH iznosi oko 33 mlrd KM, pad od 10% u suštini bi značio da će neko "morati da plati oko 3,3 mlrd KM".

Pad BDP-a podrazumijeva da ljudi manje troše, preduzeća manje proizvode i trebaju manje radnika, a u tom slučaju raste nezaposlenost, padaju zarade i investicije, a samim tim i poreski prihodi države, zbog čega postaje sve teže osigurati njene funkcije.

- Ugledni časopis Economist je predvidio pad svjetske privrede u 2020. godini od 2,2%. Isti časopis je predvidio pad Njemačke od 5,6%, Italije 7%, Turske 3%, itd. Ukoliko će naši spoljnotrgovinski partneri zabilježiti pad poput Italije i Njemačke, za koje imamo procjene da iznose oko 7%, najmanje što možemo očekivati je sličan pad ekonomske aktivnosti - rekao je Saša Stevanović, ekonomista.

Ilustracije radi, u vrijeme ekonomske krize 2008. godine BDP BiH u 2009. pao je za malo više od 3%, tako da se može očekivati da bi negativni efekti pandemije mogli biti mnogo veći nego tada, ali ono što može da raduje jeste da gotovo svi u svijetu predviđaju daleko brži oporavak nego što je to bilo 2008. Primjera radi, prema nekim analizama koje dolaze od njemačkih ekonomista, jedan od scenarija je da ove godine BDP u Njemačkoj padne 4,5%, a već iduće godine dođe do rasta od 1%.

Međutim, postoje i predviđanja koja govore da bi privreda ove godine mogla pasti 5,4%, a već sljedeće porasti za 4,9%.

- Problem BiH je što se slabo i jako sporo oporavlja, za razliku od zemalja Zapada. Procjene su da će već iduće godine doći do oporavka, a u tom slučaju BiH oporavak može očekivati tek 2022. godine - rekao je Admir Čavalić, ekonomista.

On naglašava da će BDP BiH u ovoj godini prema njegovim procjenama pasti za 10, a možda i više odsto, ali da je teško govoriti pošto se ne zna do kada bi ova kriza izazvana virusom korona mogla trajati.

- Nama je u principu svaki dan bitan. Postoji nekoliko scenarija za Bosnu i Hercegovinu i kreću se isto kao i u drugim zemljama, a to je od pet do 20% pada. Koliki će biti zavisi od globalnih kretanja, ali i mjera vlada - rekao je Čavalić.

Procjenu pada BDP-a Nezavisne su juče pokušale dobiti i od Centralne banke Bosne i Hercegovine, ali nisu odgovorili na postavljena pitanja. Jedan od indikatora koliko bi BDP mogao pasti u BiH je i procjena slovenačke centralne banke, koja je izašla s procjenom da bi BDP te zemlje mogao pasti između šest i 16%.

Na tržištu rada, prema procjenama slovenačke centralne banke, pad broja zaposlenih biće između 1,8 i 4,7 odsto.

Vlada Slovenije već je izašla s planom pomoći od 3 mlrd EUR koji čeka na parlament, a prema mišljenju njihovih ekonomista, od toga će dosta zavisiti i ukupan pad BDP-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.