NavMenu

RS: Privrednici očekuju bolje uslove poslovanja tek sredinom 2010. godine

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 04.01.2010. 09:26
Komentari
Podeli

Privrednici u Republici Srpskoj 2009. godinu ocjenjuje kao veoma tešku, sa slabim ostvarenim poslovnim rezultatima, a prve naznake oporavka od ekonomske krize očekuju sredinom ove godine.

U Privrednoj komori RS kažu da se kriza posebno negativno odrazila na prerađivačku, i metalsku industriju, koja se suočila sa padom tražnje i narudžbi iz inostranstva.

"Pad kupovne moći i potrošnje u 2009. godini, naročito je došao do izražaja u građevinarstvu i to sektoru stanogradnje", ističu u Komori.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS i direktor preduzeća "Rankom inženjering" iz Bijeljine Ranko Milić kaže da je 2009. godina za građevinski sektor bila jedna od najtežih.

"Preduzeća su prošle godine bila suočena sa drastičnim padom poslovnih aktivnosti, što se odrazilo i na smanjenje prihoda i broja radnika", rekao je Milić i dodao da bi se za ovu godinu trebao napraviti sveobuhvatan program podrške preduzećima.

"Ključ oporavka preduzeća iz oblasti građevinarstva, u ovoj godini treba da bude zadržavanje poslovnih aktivnosti na "nultoj" stopi rasta, odnosno da se spriječi dalje nazadovanje, s obzirom na to da je nerealno očekivati veći napredak u 2010. godini", naglasio je Milić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS Zdravko Ostojić kaže da se kriza u ovoj oblasti još uvijek produbljuje.

"Očekuje se da bi poslovanje preduzeća iz ovog sektora trebalo biti nešto bolje tek u drugoj polovini godine. Prihodi u trgovini i turizmu zavise od raspoložive količine novca u zemlji, tako da će se negativni efekti iz prošle, sigurno osjetiti i u prvoj polovini ove godine", dodao je Ostojić.

Direktor preduzeća "Obuća" iz Zvornika Vladimir Mijatović u 2010. očekuje zadržavanje nivoa proizvodnje iz prošle godine, kao i nastavak podrške Vlade RS kroz subvencije.

Direktor montažerskog preduzeća "IMSS-TRADE" iz Banje Luke Mladen Petrović kaže da je za ovo preduzeće prošla godina bila uspješna, prije svega, zahvaljujući dozvoli za rad u Njemačkoj.

U Privrednoj komori RS kažu da je najveći rast u 2009. godini ostvaren u prerađivačkoj industriji, i to u proizvodnji duvanskih proizvoda od 12,4 odsto. Oblast proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i toplom vodom bilježi rast od devet odsto, dok je rast u proizvodnji prehrambenih proizvoda i pića iznosio 1,4 odsto. Najveći pad proizvodnje zabilježen je u metalskoj industriji, a na drugom mjestu po smanjenju obima proizvodnje je sektor drvoprerade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.