Izvor: Startit | Četvrtak, 02.04.2020.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U SAD hitno odobren test na COVID-19 koji pokazuje rezultate za dva minuta

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)
Američka Agencija za hranu i lijekove izdala je hitno odobrenje za komplet za testiranje na COVID-19, koji pokazuje rezultete za dva minuta.

Pristup testiranju je u Sjedinjenim Američkim Državama poboljšan zahvaljujući privatnim laboratorijama, ali prosječno vrijeme čekanja na rezultate pacijenta je četiri do pet dana – za neke izvještaje potrebno je više od nedjelju dana. Zato je ovaj test kompanije Bodisphere Inc. važan, piše Axios.

Ovi testovi na antitela mogu da pomognu ljudima da znaju svoje stanje, ali i da pomognu istraživačima u praćenju obima i stope smrtnosti od bolesti, što su ključni podaci za kreiranje trenutne i buduće pandemijske politike. Posebno su korisni za određivanje da li zdravstveni radnici mogu da se vrate na posao.

Međutim, ovi testovi mogu otkriti koronavirus samo kod ljudi koji su imali infekciju nekoliko dana, jer on otkriva antitijela, pa je potrebno vrijeme da ih naš organizam proizvede u dovoljnoj količini da bi bili detektovani.

Sama Agencija ubrzano radi na dozvolama za ovakve testove. Prije nekoliko dana je odobrila da Abbott Laboratories proizvodi petominutne testove, koji se mogu uraditi na bilo kom mjestu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.