Izvor: Beta | Četvrtak, 02.04.2020.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rusija ulaže 16 mlrd EUR za podršku privredi

Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Rusija će isplatiti 1.400 milijardi rubalja (16,2 mlrd EUR) za borbu protiv korona virusa i za podršku privredi, najavio je 1. aprila premijer Mihail Mišustin.

- Ministarstvo finansija je rezervisalo 1.400 milijardi rubalja za borbu protiv koronavirusa i sprovođenje antikriznih mjera - rekao je on na video-konferenciji Vlade, prenošenoj na televiziji.

Među najavljenim mjerama je pomoć malim i srednjim preduzećima moratorijumom na plaćanje određenog broja novčanih kazni i privremenom zabranom zamrzavanja računa.

Najavljena je i podrška građanima koji su zbog krize nesolventni, a duguju od 50.000 do 700.000 rubalja, da privremeno ne moraju da otplaćuju dug.

Premijer je takođe najavio mjere podrške ruskim regionima, vrlo zavisnim od pomoći Ruske Federacije, da "nadoknade budžetski gubitak zbog pada prihoda".

Mišustin je već sredinom marta najavio niz mjera za podršku privredi od oko 300 milijardi rubalja.

Prošle nedjelje, predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, naložio je premijeru da malim i srednjim preduzećima na šest mjeseci odloži naplatu poreza i otplaćivanje kredita, javlja AFP a prenosi Beta.

Od tada su preduzete drastične mjere sanitarne zaštite koje se primjenjuju u skoro svim ruskim regionima kako bi se spriječilo širenje virusa.

Ruska privreda, posle slabe 2019. godine, ima malo nade za oporavak ove godine, posebno jer je opala cijena nafte u svijetu, i to u ponedeljak na najniži nivo za čak 18 godina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.