Izvor: RTRS | Srijeda, 01.04.2020.| 14:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zvanično počela gradnja graničnog prelaza kod mosta Bratoljub

(Foto: Bullstar/shutterstock.com )
Kod novoizgrađenog mosta preko Drine nazvanog Bratoljub, između Bratunca i Ljubovije danas je počela izgradnja graničnog prelaza u bratunačkoj opštini u Republici Srpskoj koji će biti zajednički carinski terminal za BiH i Srbiju i prvi takve vrste u regionu, rečeno je Srni na ovom radilištu.

Firma Enikon-gradnja iz Zvornika je nosilac konzorcijuma više firmi koje će izvoditi radove, a, prema ugovoru, treba da budu završeni za 350 dana.

Ukupna vrijednost radova iznosi 13.981.630 KM, a investitor je Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Predviđeno je da novi granični prelaz bude zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije i riječ je o međunarodnom graničnom prelazu na kojem će biti dozvoljen i promet robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru.

Budući novi granični prelaz biće sagrađen na kompleksu ukupne površine 30.000 metara kvadratnih, imaće tri ulazne i tri izlazne trake, objekte za smještaj carinskih i policijskih službi dvije zemlje, inspekcijskih organa i sve ostale popratne sadržaje.

Institut za građevinarstvo Banjaluka izabran je za nadzor nad izvođenjem radova.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je Srni da most i granični prelaz imaju ogroman značaj za privredu i stanovništvo i razvoj Bratunca i Ljubovije, ali i šire regije.

On kaže da će biti znatno skraćeni transportni pravci za prevoz ljudi i robe, smanjeni troškovi i ubrzan promet roba, čemu će doprinijeti i zajednički terminal na kojem će istovremeno raditi carinici iz BiH i Srbije.

Izgradnja Bratoljuba počela je u oktobru 2015. a završena u maju 2017. godine.

Most je dug 227 metara, a njegovu izgradnju koja je koštala 13 mil EUR finansirala je Srbija.

Republika Srpska je finansirala izgradnju pristupnog puta do graničnog prelaza sa lijeve strane Drine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.