NavMenu

Vlada Brčko distrikta predstavila mjere za pomoć privredi vrijedne 6 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 01.04.2020. 13:00
Komentari
Podeli
BrčkoBrčko
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić predstavio je mjere za pomoć privredi usled situacije nastale u vezi sa koronavirusom, a koje su usvojene u utorak, 31. marta, na vanrednoj sjednici Vlade.

Milić je istakao će se onim subjektima, pravnim licima i preduzetnicima čiji je rad bio zabranjen refundirati isplata minimalne bruto plate, što znači neto plata u iznosu od 520 KM sa pripadajućihm porezima i doprinosima na iste za mjesec mart 2020. godine, saopšteno je na sajtu Vlade Brčko distrikta.

Prema kriterijumima, pravo na ovu vrstu refundacije imaju preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice, koja:

- imaju sjedište u Brčko distriktu,
- su registrovana u skladu sa zakonima Brčko distrikta,
- registrovanu djelatnost obavljaju na području Brčko distrikta,
- na osnovu odluka Kriznog štaba i Vlade Brčko distrikta im je zabranjen rad, ili su zbog prirode svog posla i povezanosti sa firmama kojima je rad zabranjen bili spriječeni u obavljanju svog rada, kao i oni pravni subjekti koji su temeljem drugih odluka nadležnih institucija bili spriječeni u obavljanju svojih djelatnosti.

Gradonačelnik je dodao da pravo na korištenje subvencije za plaćene poreze i doprinose na plate za obračunate i isplaćene plate za mjesec mart 2020. u iznosu od 30% imaju sva ostala preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice, s područja Brčko distrikta, osim onih koji su temeljem ove odluke izuzeta, a radi se o bankama, javnim preduzećima, javnim ustanovama, udruženjima koja su registrovana u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta i Zakonom o mjesnim zajednicama u Brčko distriktu, preduzećima, preduzetnicima i poslovnim jedinicama koji su otkazali ugovor o radu najmanje jednog radnika počev od marta 2020. te preduzećima, preduzetnicima i poslovnim jedinicama koji nisu izvršili uplatu poreza i doprinosa na plate za januar 2020.

Milić je naglasio da se radi o značajnoj finansijskoj podršci privrednom sektoru, prema prvim procjenama od oko 6 mil KM.

- Mislim da smo mi kao Vlada prvi izašli sa konkretnim mjerama pomoći našoj privredi. I dalje ćemo pratiti stanje, ne samo sa zdravstvenog aspekta koji je primaran, nego i kroz neke druge mjere da pomognemo rad privrede ali i sve građane na prostoru distrikta Brčko. Ovo je bila prioritetna mjera koju smo razmatrali - dodao je Milić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.