NavMenu

Samo jedna fabrika za medicinski alkohol - Da li bi proizvodnja dezinfekcionih sredstava mogla biti strateška u BiH

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 01.04.2020. 11:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
U Bosni i Hercegovini postoji samo jedna fabrika koja proizvodi alkohol neophodan za proizvodnju dezinfekcionih sredstava, a s obzirom na stanje na tržištu u Evropi kada je u pitanju ova vrsta robe, neophodno je da država prepozna značaj te proizvodnje i na određeni način proglasi je strateškom.

Inače, proizvođači iz BiH kada je riječ o dezinfekcionim sredstvima praktično su u potpunosti zavisni od ino-tržišta, i to prije svega zbog sirovina koje se u manjoj mjeri proizvode u BiH.

Krizni štab privrednika FBiH uputio je nadležnim institucijama prijedlog da se ukinu akcize na sirovine za proizvodnju sredstava za održavanje higijene i dezinfekcionih sredstava s obzirom na to da većina zemalja EU zbog virusa korona uvodi zabrane prodaje sirovina za proizvodnju dezinfekcionih sredstava.

- Radimo punim kapacitetima 24 sata kako bismo u ovom trenutku zadovoljili velike zahtjeve domaćeg tržišta. Na ruku nam ide to što dobar dio sirovina ne moramo da uvozimo, jer u proizvodnji koristimo melasu, nusprodukt proizvodnje šećera, koja je takođe domaći proizvod kojeg ima dovoljno na domaćem tržištu - rekli su za Nezavisne u brčanskoj fabrici V-Group Palis, koja jedina u BiH proizvodi medicinski alkohol, ali i neka dezinfekciona sredstva.

U ovoj kompaniji ističu da su svjesni potrebe da isporuče što više alkohola, prije svega zdravstvenim ustanovama, ali i kompanijama kojima je alkohol potreban za dalju preradu, navodeći da ova grana industrije treba da postane strateška.

I domaći stručnjaci ističu da država u ovom trenutku treba da podrži domaću proizvodnju, jer je pitanje dokle će biti omogućen uvoz alkohola u BiH, ali i sredstava za dezinfekciju koja su sve traženija na svjetskom tržištu.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, kaže da treba podržati one koji proizvode stratešku robu, ali i razmišljati o ponovnom uspostavljanju robnih rezervi, s tim da budu organizovane na drugačiji i bolji način.

- Pokazala se neophodnost da se određeni kapaciteti subvencionišu i da se pomogne proizvodnja neophodne robe kao što su hrana, lijekovi i slično. Od ekonomske krize 2007. godine, poplava 2014. pa i ove sada krize pokazalo se potrebnim da država ima određene rezerve ne samo u finansijskom smislu. S obzirom na to da Republika Srpska nema robne rezerve, situacija se može premostiti ugovorom sa zemljama kao što je Srbija da nam u slučaju poremećaja isporuče određenu robu i repromaterijal - rekao je Grabovac.

Kada je riječ o hemijskoj industriji u BiH, tačnije proizvodnji dezinfekcionih sredstava, privrednici iz Federacije BiH ističu da su sredstva za čišćenje neophodna kako u prevenciji, tako i u održavanju povoljne epidemiološke situacije, te da je neophodno da se država uključi i ukine akcize s obzirom na to da je još na tržištu EU moguće naći i kupiti alkohol.

Iz Privredne komore Federacije BiH saopštili su da su i od stranih ambasada u BiH i kroz diplomatsko-konzularnu mrežu tražili da se u što kraćem roku angažuju na obezbjeđivanju alkohola kod dobavljača, a sve radi uvoza i proizvodnje sredstava za čišćenje.

- Napominjemo da je Crna Gora ukinula akcize na alkohol u svrhu proizvodnje sredstava za dezinfekciju i sredstava za održavanje higijene, a Hrvatska obezbjeđuje proizvođačima ovih sredstava sirovine neophodne za proizvodnju. Ukoliko se ne obezbijede dovoljne količine alkohola, te se iste ne isporuče na vrijeme, postoji realna mogućnost da naši građani ostanu bez osnovnih sredstava u borbi sa pandemijom, dakle sredstava za održavanje higijene i dezinfekcionih sredstava - saopšteno je iz Privredne komore FBiH.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.