Izvor: Indikator | Srijeda, 01.04.2020.| 09:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Centralne banke u regiji zabranjuju bankama isplatu dividendi, zahtjevi stižu i u BiH

(Foto: Northfoto/shutterstock.com)
Centralna banka Crne Gore pridružila se središnjoj monetarnoj instituciji Hrvatske u zabrani bankama isplate dividendi.

Savjet Centralne banke Crne Gore je izmjenama i dopunama odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja novog koronavirusa na finansijski sistem privremeno zabranio isplatu dividende akcionarima, osim isplate u obliku akcija banke.

- Dozvoljena je raspodjela dividende jedino na način da se ona transformiše u akcijski kapital. Time će se povećati nivo kapitalizovanosti crnogorskog bankarskog sistema i obezbijediti da bude potpuno spreman za potencijalne izazove - saopšteno je iz CBCG.

Hrvatska narodna banka na čelu s guvernerom Borisom Vujčićem još 22. marta uvela je bankama zabranu isplate dobiti, koja je prošle godine iznosila gotovo šest milijardi kuna (810,8 mil EUR). Također, Vujčić je preporučio da banke ne isplaćuju bonuse i nagrade svojim menadžerima.

Osim bankama u Hrvatskoj je zabranjena isplata dividendi i osiguravajućim društvima odlukom regulatora tržišta Agencije HANFA.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini u jednom od saopštenja objavljanim ovih dana Agencija za bankarstvo FBiH doslovice je navela:

- Od banaka se očekuje da koriste sve raspoložive potencijale za jačanje kapitala, što između ostalog uključuje zadržavanje dobiti ostvarene u 2019. godini, odnosno otkazivanje planirane isplate dividende, kao i da odgode ili otkažu isplate varijabilnih naknada zaposlenicima čije profesionalne aktivnosti imaju značajan utjecaj na rizični profil banke.

Zahtjevi prema bankama u vezi sa isplatom dobiti u BiH stižu od pojedinih političkih subjekata.

Naša stranka saopćila je u utorak, 31. marta, kako banke neto dobit ostvarenu u 2019. ne bi trebalo da iznose iz BiH, već da je ostave u rezerve, kako bi se ojačala likvidnost bankarskog sistema i povećao ukupni investicioni kapital.

- Za malu privredu kakva je naša, u trenutnim uvjetima, i minimalno iznošenje kapitala može nepopravljivo usporiti oporavak ekonomije, navedeno je u saopćenju Naše stranke i upućen poziv Agenciji za bankarstvo FBiH i Agenciji za bankarstvo RS da donesu odluke kojim se bankama zabranjuje isplata dobiti jer je ta mjera u cijelosti u duhu osnovne funkcije entiteskih agencija, a to je zaštita bankarskog sistema i deponenata.

Banke su prema podacima Centralne banke BiH ostvarile u 2019. istorijski najveću dobit od 370,5 mil KM, a što je 12,1% više nego godinu ranije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.