NavMenu

Virus korona kroz prizmu privrednika - Kriza uvijek testira koliko je kompanija zdrava, poručuje Vesna Beganović

Izvor: eKapija Srijeda, 01.04.2020. 14:47
Komentari
Podeli
Vesna BeganovićVesna Beganović
Za razliku od proljeća prošle godine, kada je Vesna Beganović sa svojim timom iz marketinške agencije Via Medie pripremala jedan od najznačajnijih poslijeratnih događaja u Sarajevu - Godišnji sastanak EBRD-a, proljeće 2020. je radikalno drugačije. Korona je stigla i u velikoj mjeri zaustavila domaću privredu. Dobili smo više vremena da sagledamo sebe i svijet oko nas, a mnogi će reći i priliku da napravimo nešto novo i bolje, kako na ličnom, tako i na poslovnom planu.

U autorskom tekstu za eKapiju Vesna Beganović daje svoje viđenje ove situacije i na šta se moramo fokusirati kako bismo kao društvo izašli iz krize.

- Krize su sastavni dio svakog poslovanja. U mojih dvadest pet godina poduzetništva, ovo mi je treća značajna kriza, svaka je nosila svoje izazove, ali svjesna da će proći, tako da nakon stabilizacijskih već poduzimamo sve korake koje su u našoj moći, spremajući se za fazu revitalizacije. U našoj agenciji prioritet je uvijek bio zaštita naših uposlenika, zato smo odmah organizovali rad od kuće, komunicirali uposlenicima likvidnost i stabilnost agencije i garanciju da nećemo smanjiti plate, niti će biti otpuštanja naredna tri mjeseca.

To je ujedno i moja prva preporuka svim poslodavcima, ali i državi. U ovom trenutku je potrebno učiniti sve što je u našoj moći da se fokusiramo na očuvanje radnih mjesta, stabilizaciju i izlazak iz krize. Svi zajedno moramo djelovati da što prije zaštitimo i pružimo sigurnost "običnom čovjeku", radniku koji nema ušteđevnu i koji živi od mjeseca do mjeseca, a nažalost takvih je u BiH puno.

Aktivno sam uključena, kroz Udruženje poslodavaca FBiH, za izradu prijedloga za podršku privredi u dijalogu sa institucijama za donošenje mjera koje će pomoći poduzetnicima. To možemo uraditi tako što ćemo pokazati liderstvo, razumjeti da je kriza sastavni dio poslovanja, koju svaki lider u svojoj karijeri doživi više puta. Mjere koje se trenutno zagovaraju poput plaćanja PDV-a po naplati fakture i rasterećenje privrede od raznih nameta su mjere koje su davno trebale biti donesene da se ubrza razvoj privrede i olakša poslovanje. Sada sve ove mjere postaju neophodne za očuvanje što većeg broja radnih mjesta i spas b privrede BiH.

Osim države ni poslodavci ne smiju bježati od odgovornosti. Kriza uvijek testira koliko je kompanija zdrava, a poslodavci u kriznim situacijama radnike moraju staviti ispred profita i planova. Sjetićete se da smo se svi žalili na nedostatak radne snage, sada je možda najbolje vrijeme da poslodavci pokažu koliko cijene svoje radnike i da su sa njima i u dobrom, ali i lošem.

Druga preporuka je da ne potcijenjuju učinke marketinga i efikasne komunikacije koja u vremenu krize može igrati značajnu ulogu. Iako su 80% započetih marketinških i oglašivačkih aktivnosti odložene ili otkazane, postoje i dobre stvari u krizi, a to je da će tržište pokazati da će opstati najjači i oni koji se brzo adaptiraju na promjene. Naša agencija je fokusirana na savjetovanje klijenata i brendova kako da bi iz krize izašli jači. Nisu rijetki pozitivni primjeri hrabrih i pametnih kompanija koje su krizne godine i neaktivnost glavnih konkurenata višestruko iskoristile i unaprijedile svoje tržišne pozicije.

Konzumacija medija nikada nije bila na većem nivou i kada dodamo hronični nedostatak kvalitetnog sadržaja, to je sigurno jedna od prilika. Ljudi su u kućama, gledaju TV, prate portale i na agencijama je da pronađu kreativna rješenja za svoje klijente i isporuče značajno i kvalitetno oglašavanje u ovim situacijama.

Životi potrošača neće stati, samo se trenutno odvijaju u otežanim okolnostima, u kojima su se životni prioriteti potpuno preokrenuli. Ovo životno iskustvo potrošači će pamtiti, a jaki brendovi sa jasnim strategijama će se prilagoditi da kroz svoje proizvode i usluge cijelo iskustvo olakšaju. Zato savjetujemo naše klijente da u komunikaciji njihovi brendovi trebaju biti solidarni, empatični i odgovorni. Brendovi svojim aktivnostima trebaju potrošačima omogućiti smanjenje osjećaja izoliranosti i održavanja mentalnoga zdravlja, te ih motivirati na pozitivne aktivnosti, učenje i zabavu.

Oglašavanje općenito i online prodaja, te drugi alternativni načini prodaje koji ne uključuju direktan kontakt, trebaju se koristiti u maksimalnoj mogućoj mjeri, tokom trajanja ovih izvanrednih okolnosti. Kreativnost je uvijek bila važna, a nakon faze izolacije, za privredu biće jedan od važnih generatora prihoda i pronalaženja puta do potrošača.

Ako nas je ova pandemija ičemu naučila to je da smo svi povezani i kako je svijet postao globalno selo. Na isti način su povezana i poslovanja i sigurno je da ćemo svi osjetiti negativne posljedice ove krize. Ono što možemo napraviti, jeste ublažiti te efekte kroz strateško djelovanje i sinergiju kompanija i industrije marketinga, te na taj način generisati novi val potrošnje koja će očuvati radna mjesta u cijelom lancu.

Šta kažu privrednici u BiH o poslovanju za vrijeme korona virusa, kako čuvaju svoj biznis i koje su im preporuke za spas domaće ekonomije čitajte OVDJE.

Pozivamo vas da eKapiji na mail urednikbh@ekapija.com pošaljete svoje razmišljanje na ovu temu - šta privrednici i država mogu zajedno uraditi da prebrodimo ovu situaciju.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.