NavMenu

Šta bi trgovci trebalo da rade tokom krize izazvane pandemijom?

Izvor: eKapija Srijeda, 01.04.2020. 08:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Marketi imaju ključnu ulogu u ovim nesigurnim vremenima i među rijetkima su koji uopšte rade, prenosi platforma AFA Network, pa je neophodna posebna zaštita zaposlenih, kao i kupaca.

Ovih šest akcija trgovci mogu da preduzmu kako bi u tome uspjeli, ali i zadovoljili potrebe tržišta:

Zaštitite svoje zaposlene i svoje kupce

Za osobe koje rade u kompanijama i korporacijama izazovi koje predstavlja ova kriza su veliki, ali izvodljivi, s obzirom na mnoga tehnološka rješenja. Pravi junaci se nalaze na terenu. Marketi treba da pojačaju higijenu kao i da ograniče ljudski kontakt što je više moguće.

Pored sigurnosti na radnom mjestu, ključno je stvoriti okruženje koje će da podstiče socijalno distanciranje ili izolaciju kako bi se ugroženi najbolje zaštitili. Marketi se moraju pripremiti za najgore slučajeve, tako što će proaktivno kreirati rezerve planove za najvažnije osoblje, rad u A i B timovima i brzo organizovati zapošljavanje dodatnih fleksibilnih kapaciteta (na primjer, Amazon povećava plate radinicima).

Nekoliko preprodavaca je pokazalo solidarnost i pozitivne primjere brige o zaposlenima i kupcima. Kineski gigant Alibaba šalje komplete i zaštitnu opremu za testiranje na koronavirus u druge zemlje. Lanci prodavnica prehrambenih proizvoda izdvajaju određene sate kako bi se isključivo usluživali stariji kupci i na taj način smanjio rizik njihove zaraze. Ostali trgovci doniraju hranu i neophodne potrepštine svojoj zajednici ili čak nude besplatne obroke zdravstvenim radnicima.

Kontinuitet poslovanja

Prodavnice i distributivni centri stalno moraju biti otvoreni. Zaposleni moraju da rade, a isporuke hrane na različite adrese se moraju obavljati. Ovo se pokazalo veoma kao izazov, obzirom da su škole i ustanove za brigu o djeci zatvorene. Prodavnice moraju osluškivati potrebe kupaca i da ispune te potrebe (poput povećane tražnje za toalet papirom i sredstvima za čišćenje ruku). Neki su se u potpunosti prebacili na sistem "klikni i prikupi" kako bi zaštitili kupce i zaposlene. Kompanije moraju sarađivati sa lokalnim samoupravama, dobavljačima, zaposlenima kako bi se razvio set minimalnih normi za rad tokom krize.

Upoznajte lokalnu stvarnost

Brzina oporavka od Covid-19, a samim tim i obrasci tražnje potrošača variraju u različitim zemljama i kategorijama. Neki trgovci se suočavaju sa tražnjom od čak 800% u lijekovima protiv prehlade i gripa bez recepta i između 25 do 50% u prehrambenim proizvodima.

Kao prodavci hrane, vi ste okosnica lanca snabdijevanja hranom. Vašu sposobnost za rad određuje najslabija karika u vašem lancu snabdijevanja. Neki trgovci nude kraće uslove plaćanja kako kako bi im dobavljači bili pristupačni dok drugi poput lanaca robnik marki odlažu plaćanja kako bi upravljali sopstvenom gotovinom.

Istovremeno upravljajte ponudom i tražnjom

Kriza je promijenila prosječan izgled potrošačke korpe. Lanci snabdijevanja se bore da održe korak. Kako bi se ravnoteža uspostavila, trgovci hranom moraju istovremeno da upravljaju svojim komercijalnim kalendarima i lancima snabdevanja.

Ovo nije samo pažnja posvećena kritičnim koracima u lancu snabdijevanja - kao što su pružanje kredita dobavljačima, pronalaženje alternativnih izvora snabdevanja, povlačenje dodatnih smjena i zaštita dopunjavanja u skladištu, magacina, vozača kamiona. Nije stvar samo u dodatnoj plati. Ove akcije su važne, kako bi se osiguralo da trgovci mogu ispuniti maksimalnu tražnju. Ali isto je važno da se proaktivno upravlja tražnjom potrošača.

Međutim, primijećene su i pozitivne akcije (generalni direktori i vlade koji savetuju potrošače da izbjegavaju paničnu kupovinu i skladištenje) i gnusno ponašanje (internetski prodavci koji naplaćuju prekomjerne cijene uređaja za dezinfekciju ruku i termometra).


Transformišite svoj poslovni model

Kriza je pospješila i ubrzala mnoge društvene trendove poput rada na daljinu, onlajn kupovine i slično. Iako se maloprodaje hrane bave trenutnim izazovima, trebalo bi da se osvrnu i na druge poslovne modele kako bi unaprijedile svoj posao i postali efikasniji kao i manje izloženi šokovima.

Kada je riječ o prodavnicama, da li bi mogle da se prebace na model bezgotovinskog plaćanja? Da li bi umjesto odlaska na kasu mogao da postoji model plaćanja u kome će se ljudi sami čekirati i čekirati proizvode koje su kupili? Da li se koriste podaci u realnom vremenu kako bi se prikazala dostupnost proizvoda u radnjama?

Kada je riječ o lancu nabavke, da li se u dovoljnoj meri koristi tehnologija transporta i skladištenja kako bi se smanjio teret radne snage? Da li ste usvojili mašinsko učenje u svom prognoziranju tako da se brzo mogu uočiti nepravilnosti i brzo prilagoditi?

Kada je riječ o e-trgovini, da li postoji skalabilna tehnološka mreža isporuke i da li se možete prilagođavati? Kada je riječ o sjedištu, da li se može transformisati u fleksibilan tim koji radi na daljinu, podržan od strane tehnologije? Da li su sistemi koji se koriste u stanju da se suoče sa problemima sajber bezbjednosti koja dolazi sa radom na daljinu?

Preoblikujte svoj ekosistem

Postavlja se pitanje koje poteze možete načiniti kako biste dugoročno bolje uslužili svoje kupce, zaposlene i stejkholdere?

Da li postoji kompanija sa kojom biste možda mogli da sarađujete? Postoji li prostor da pronađete nove modele franšize nakon krize? Da li su kretanja duž lanca vrijednosti i ekosistema, poput vertikalne integracije, usluga ili plaćanja, postali atraktivniji? Koja bi partnerstva ili akvizicije, poput tehnoloških kompanija i tehnoloških talenata, mogla da nastavite sada, a što je ranije bilo možda teže? Odgovori će biti specifični za svaku zemlju, različite kategorije i poziciju klijenta - ali mogućnost resetovanja strateške ploče je značajna, posebno za kompanije koje su bogate novcem i siromašne rastom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.