NavMenu

Virus korona kroz prizmu privrednika - Alfa Therm dugoročne planove prekraja u sedmične

Izvor: eKapija Utorak, 31.03.2020. 12:55
Komentari
Podeli
Ovu krizu nije bilo moguće predvidjeti jer je atipična, kao i ova gripa. Iz dana u dan se prilagođavamo novonastaloj situaciji, a dugoročni planovi su sada postali tjedni, kaže za eKapiju direktor firme Alfa Therm Željko Božić povodom novonastale situacije oko pandemije koronavirusa i njenog uticaja na domaću ekonomiju.

Prioriteti se za ovu firmu, koja se bavi sistemima za grijanje i hlađenje, mijenjaju. Najvažnije je, kažu, da nemaju zaraženih radnika, niti članova njihovih porodica.

- Ako tako ostane bit će to naša najveća pobjeda. A zdravi djelatnici će sigurno onda, kada počnemo funkcionirati, znati dati svoj doprinos i sačuvati svoja, naša radna mjesta. Teško je danas izmjeriti razmjere štete jer ne znamo do kada će trajati. Vrlo je bitno ovu situaciju shvatiti veoma ozbiljno i poštivati sve mjere koje se propisuju. Na taj način šteta de biti manja, spasit ćemo ljudske živote što je najvažnije i brže demo se vratiti "u normalu".

Ova situacija direktno je uticala i na njihovo poslovanje.

- Mi smo uslužna djelatnost, iz građevinske branše, gdje svoje usluge nudimo po cijeloj BiH i Hrvatskoj. Jasno je da zbog blokade kretanja nismo u mogućnosti obavljati svoju djelatnost. Ali isto tako, moramo ostati aktivni zbog naših klijenata jer i dalje se ljudi moraju grijati i hladiti. Puno je servisnih intervencija koje treba obaviti na zahtjev naših klijenata koji i danas moraju raditi kako bi smo svi skupa imali koliko toliko normalan život - bolnice, domovi zdravlja, ustanove, supermarketi, banke... Bez obzira na sve, život ne smije stati!

Posljediće osjećaju u blokadi postojećih investicija, otkazivanju novih, u otežanoj nabavci opreme.

- Naša "glavna proizvodnja" jeste ono što radimo na projektima širom BiH i Hrvatske. Osim toga, organizirali smo rad od kuće za sve ono što se može raditi na takav način. Time smo smanjili rizik od zaraze, a djelatnici veoma odgovorno i na takav način daju svoj doprinos. I ova kriza će proći, pa stoga trebamo biti spremni staviti se na uslugu našim klijentima kada se za to steknu preduvjeti.

Kakva su predviđanja Alfa Therma?

- Desit će se lančana reakcija. Sigurno će biti manje investicija ove i naredne godine. Vrlo je bitno kako će reagirati EU i ostali veliki "igrači", jer smo i mi očigledno dio globalnih kretanja. Vjerujem da ć se, na primjer u turizmu, ova kriza najviše osjetiti, što je za nas vrlo loše. Unatoč tome, u skladu sa našim planovima, već odavno ne ovisimo od jednog segmenta bilo da se radi o tržištu, gospodarskoj grani ili investitoru. Mislim da imamo vrlo dobru disperziju rizika i da ćemo biti "ranjeni, ali ne i mrtvi". Novih projekata će biti i, kao što sam rekao, trebamo biti spremni na to.

Šta bi država trebalo da preduzme?


Božić kaže da je uprava Alfa Therma već dala određene smjernice u njihovom poslovanju u ovim okolnostima - ne otpuštati ljude, čuvati "zdravlje" Alfa Therma i likvidnost firme, obustaviti planirana ulaganja i "posebno paziti s kime radimo u ovom vremenu".

- Takođe, nastaviti graditi kvalitetan poslovni odnos sa našim klijentima. Vjerujem da i sada možemo jedni drugima pomoći, ne gledati na profit i zaradu, već dugoročno promatrati svari. Ovo je vrijeme kada najviše trebamo jedni drugima.


Božić kaže kako se ne nose svi isto u ovoj krizi.

- Ne vidim do danas nikakve konkretne mjere u BiH, spominjalo se prolongiranje plaćanja PDV-a do konca mjeseca. Ima puno prostora kako država može pomoći, po pitanju poreza, određenim olakšicama, pomoći za zadržavanje radnih mjesta i stvaranju pozitivne poslovne atmosfere. Puno je važnije da država ne obustavlja svoje investicije, kako direktne, tako i kroz državna poduzeda. Na taj način ćemo brže prebroditi krizu. Na koncu, najvažnije, stalno održavati odnos sa svojim djelatnicima. Strah se osjeća na svakom koraku, ali ne smije preći u paniku. Alfa Therm je poznat kao socijalno osjetljiva tvrtka, pa stoga želimo biti uz naše ljude i njihove obitelji u ovoj situaciji. Ne nose se svi isto sa ovom krizom, ima djelatnika koji nisu sa svojim najmilijima i svojim obiteljima. Stoga, trebamo ostati skupa, kao obitelj, uz poštivanje svih preporuka naših institucija kako bi čim prije ova situacija završila - poručio je direktor Alfa Therma Željko Božić.

Šta kažu privrednici u BiH o poslovanju za vrijeme korona virusa, kako čuvaju svoj biznis i koje su im preporuke za spas domaće ekonomije čitajte OVDJE.

Pozivamo vas da eKapiji na mail urednikbh@ekapija.com pošaljete svoje razmišljanje na ovu temu - šta privrednici i država mogu zajedno uraditi da prebrodimo ovu situaciju.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

24.04.2024.  |  Saobraćaj

Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju - U toku izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu

Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma. Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.